του Βασίλη Καπούλα

Μετά την ανακοίνωση δοκιμής βόμβας υδρογόνου ή ενισχυμένης πυρηνικής (δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη) το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β.Κορέας (KCTV) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου SLBM από υποβρύχιο ΚΝ-11 με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επιβλέπει προσωπικά την εκτόξευση! 

Η Β.Κορέα ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη δοκιμή διεξήχθη στις 21 Δεκεμβρίου κοντά στην Sinpo ένα λιμάνι που βρίσκεται κοντά στην βορειοκορεατική ακτή στην Ιαπωνική Θάλασσα.

Η Ν.Κορέα προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντας ότι το βίντεο εκτόξευσης είναι μια μίξη διαφόρων δοκιμών και όχι μια επίδειξη μιας πλήρης δοκιμής SLBM και συνεπώς πρόκειται για μοντάζ.

Τον Μάιο του 2015 η Β.Κορέα είχε ανακοινώσει ότι δοκίμασε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο. Το βίντεο τότε έδειξε τον πύραυλο σε μια γωνία 45 μοιρών να εξέρχεται της θάλασσας.

Την ίδια στιγμή η Ν.Κορέα ισχυρίζεται πως η Β.Κορέα χρειάζεται δύο με τρία χρόνια για να αναπτύξει βαλλιστικό πύραυλο SLBM και προσθέτει ότι οι εικόνες αυτές δεν είναι αυθεντικές.

Τον Νοέμβριο η Β.Κορέα διεξήγαγε ακόμη μια δοκιμή SLBM η οποία δεν ήταν επιτυχημένη και είχε προκαλέσει σημαντικές σημιές στο υποβρύχιο.

Επιπλέον στην ανακοίνωσή της η Βόρεια Κορέα κάνει αναφορά στον Σαντάμ Χουσεΐν και στον Μουάμαρ Καντάφι και σημειώνει τα εξής:

«Η Ιστορία το έχει αποδείξει ότι μια ισχυρή πυρηνική δύναμη αποτροπής είναι το πιο δυνατό ξίφος για να αποτραπούν οι επιθέσεις των ξένων» υπογραμμίζεται. 

«Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και εκείνο του Μουάμαρ Καντάφι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μοίρα της καταστροφής αφού τους στέρησαν τις βάσεις όπου ανέπτυσσαν το πυρηνικό τους πρόγραμμα και αφού εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα με την συμφωνία τους»!

"Το να ζητείται από την Πιονγκιάνγκ να απαρνείται τα πυρηνικά της όπλα, όπως ακριβώς κάνουν ο ΟΗΕ και οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι το ίδιο μάταιο με το εύχεται κανείς να δει τον ουρανό να πέφτει, η χώρα είναι υπερήφανη για «την βόμβα υδρογόνου, ένα εργαλείο (απονομής) Δικαιοσύνης"!

Αν αποδεχτεί αυθεντικό το βίντεο της εκτόξευσης SLBM τότε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν.Κορέα είναι σε δύσκολη θέση και πρέπει να αναλάβουν δράσεις άμεσα.

Ήδη 75.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα ενώ σπεύδουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Αν αποδειχτεί ειδικά ότι η Β.Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου τότε θα μπορεί να την προσαρμόσει την "μινιατούρα" σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου ή μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτει όπως "Ροντόνγκ" ή "Ταεποντόνγκ"!  

Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται και από το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν το Ιράν αποκάλυψε τη δεύτερη μυστική βαλλιστική του βάση ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες Ιράν και Β.Κορέα συνεργάζονται στενά στο πρόγραμμα των φυγοκεντριστών, των μηχανών P-2 ενώ οι πύραυλοι "Νοντονγκ" και οι ιρανικοί "Σαχάμπ" είναι ολόιδιοι....  

Σκεπτικισμός επικρατεί και στο αν η επιρροή της Κίνας πάνω στη Β.Κορέα έχει μειωθεί αισθητά τόσο που η Πιονγιάνγκ είναι ανεξέλεγκτη ή αποτελεί μια "απάντηση" του Πεκίνου στις αμερικανικές προκλήσεις πάνω από τα νησιά Σπράτλυ αφού αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 είχε πετάξει πάνω από τα νησιά προκαλώντας σφοδρή αντίδραση.  

Οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν στενά το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας επισημαίνουν ότι αν και η συγκεκριμένη δοκιμή ήταν πιο ισχυρή από εκείνων του 2009 και 2013 εντούτοις είναι πολύ δύσκολο να έχει γίνει δοκιμή "δύο επιπέδων από fission to fusion" ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για "ενός επιπέδου δοκιμή υδρογονοβόμβας".  

Συγκεκριμένα η πυρηνική δοκιμή ήταν ενισχυμένη με παρουσία θερμοπυρηνικών στοιχείων δευτέρου-τριτίου και λιθίου 6 και γι αυτό ονομάζεται "boosted".

 Οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Β.Κορέας 2006-2009 ήταν με τη μέθοδο του πλουτωνίου ενώ το 2013 έγινε με εμπλουτισμένο ουράνιο. 

Αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για θερμοπυρηνική έκρηξη διπλού επιπέδου η οποία για να γίνει χρειάζεται 3 θερμοπυρηνικά υλικά, τρίτιο, δευτέριο, λίθιο εκτός από πλουτώνιο, εμπλουτισμένο ουράνιο.

 Η θερμοπυρηνική βόμβα είναι μια "μινιατούρα" βόμβα στην οποία σε πρώτο επίπεδο υπάρχει αντίδραση fission και μετά fussion δηλαδή πέρα της κανονικής πυρηνικής αντίδρασης υπάρχει έκληση δευτερίου-τριτίου με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι πολύ καταστροφική αφού τα ισότοπα του υδρογόνου συγκλίνουν. 

Δείτε τα βίντεο και την γιορτή στην Πιονγιάνγκ για την τέταρτη πυρηνική δομική.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger