Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά από την επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν στον Πατραϊκό Κόλπο, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου.

Ο «δεύτερος Πρίνος» είναι ένα κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις. Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό το πρώτο «ντιλ» να κλείσει μέσα στο 2017. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger