ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ – ΤΙ ΖΗΤΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τη μείωση στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ –για να μπει στο πρόγραμμα- που θεωρεί καλές αλλά όχι αρκετές, τις περικοπές που έγιναν στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, και συμπεραίνει ότι χρειάζονται περισσότερες.
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν έχει την έκταση που χρειάζεται, επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ).
Μάλιστα, επικαλείται λόγους ισότητας των γενεών, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, για να καταλήξει όμως στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι η μεταρρύθμιση θα καταστεί μη βιώσιμη.
Η απαίτηση είναι ξεκάθαρη, μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και δη τις προσωπικές διαφορές, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πέσει και το τελευταίο κάστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τις μειώσεις στο ΕΝΦΙΑ και τις αλχημείες που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου ήθελε με κάθε τρόπο να κρατήσει αλώβητες τις συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αλλά και για να υπάρχει έστω μια υπόσχεση που να μπορούν να ισχυριστούν πώς κρατήθηκε.
Η προσωπική διαφορά ήταν το εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να μην μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Το Ταμείο όμως τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές που θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση "προστατεύονται από τις τρέχουσες πολιτικές" προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" των ταμείων κύριας ασφάλισης αλλά και να χρηματοδοτούν κοινωνικά προγράμματα.
Να δημιουργηθεί δηλαδή η δυνατότητα για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, το ταμείο χαρακτηρίζει απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Η πρόταση ΔΝΤ: Μειώστε και τις σημερινές συντάξεις
Το Ταμείο προτείνει "μείωση των τρεχουσών συντάξεων", η οποία μπορεί να γίνει με το "ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων" (ιδίως των "υψηλών" συντάξεων) και με την "εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές", έτσι ώστε το δημόσιο να παράσχει "επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες".
Αυτό σημαίνει, πως το ΔΝΤ ζητά δύο πράγματα:
- Να μειωθούν και σε ονομαστικό επίπεδο οι "υψηλές" συντάξεις, δηλαδή να μην ισχύσει το πάγωμα όλων των συντάξεων -μαζί και των "υψηλών"- που ισχύει μέχρι και το 2019 (βάσει όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), αλλά και το πάγωμα που ισχύει και μετά το 2019 για όσες συντάξεις -μετά τον επανυπολογισμό τους (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017) βρεθούν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το σημερινό, αλλά θα μείνουν στην ίδια κλίμακα χάρη στη διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς".
- Να μεταφερθεί η εξοικονόμηση από την περικοπή των "υψηλών" συντάξεων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017, δεδομένου ότι και το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει ότι το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που απαιτείται γι' αυτό πρέπει να προέλθει και από "τόσο εκείνα που δίδονται σε χρήμα όσο εκείνα που δίδονται σε είδος, οι φοροελαφρύνσεις, η κοινωνική ασφάλιση και άλλα κοινωνικά επιδόματα που δίδονται από τη γενική κυβέρνηση".
«Στα εργασιακά μην κάνετε βήματα πίσω»
Στα εργασιακά το ΔΝΤ ζητά να μην ανατραπούν οι αλλαγές που ήδη έγιναν στην αγορά εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό, οι οποίες όπως υποστηρίζει ήταν σημαντικά βήματα μπροστά όπως και φαίνεται στην επακόλουθη και αξιοσημείωτη βελτίωση του εργατικού κόστους.
Το ΔΝΤ δίνει έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού, και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και την συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω τα αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του που βγήκε στη δημοσιότητα και η οποία δεν σχετίζεται με την αξιολόγηση, αλλά με το ενδεχόμενο να μπει στο πρόγραμμα. Επίσης ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν.



ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger