Αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά ρήγματα που είναι αχαρτογράφητα, ή κανείς δεν περιμένει ότι μπορεί να χτυπήσουν, ορισμένα εξ’ αυτών είναι στο «κόκκινο».


Το βόρειο Αιγαίο

Η περιοχή του βορείου Αιγαίου, βρίσκεται στο «κόκκινο» από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καθώς το πέλαγος διασχίζεται, ουσιαστικά, από το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο «καταλήγει» στην Εύβoια.  Το ρήγμα της Ανατολίας, δεν το χαρακτηρίζουν τυχαία οι επιστήμονες «βόμβα έτοιμη να εκραγεί», ούτε είναι τυχαία αντικείμενο μελέτης σεισμολόγων απ’ όλο τον κόσμο. Και συμπεραίνουν ότι κάποια στιγμή, θα δώσει σεισμό ίσως και μεγαλύτερο από 7,5 Ρίχτερ!  Το ρήγμα έχει μήκος 1200 χιλιομέτρων (!) από τα νότια της Κασπίας μέχρι και το Αιγαίο.

Το «τρίγωνο του διαβόλου»

Η περιοχή που διαπερνά το δυτικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου έχει την «τιμητική» της αυτές τις μέρες, λόγω του σεισμού στην Κεφαλονιά. Ούτως ή άλλως, είναι αυτή που παρουσιάζει διαχρονικά τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και μια από τις πιο «κόκκινες» του κόσμου. Οι σεισμοί, σε αυτό το σημείο, φτάνουν σε μεγέθη ακόμα και τους 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ υπάρχει συνεχής σεισμική δραστηριότητα. Η περιοχή είναι γνωστή και ως «σεισμικό τρίγωνο του διαβόλου», καθώς υπάρχουν τρεις περιοχές που «ακουμπά» το ελληνικό τόξο (το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής και της ευρασιατικής λιθοσφαρικής πλάκας με την πρώτη να βυθίζεται κάτω από τη δεύτερη με ταχύτητα 4,5 εκατοστών το χρόνο). Αν και η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται στο χώρο μεταξύ Λευκάδας- Πρέβεζας και νότια της Καλαμάτας, υπάρχουν τρεις περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Η πρώτη «άκρη» του «τριγώνου» βρίσκεται βόρεια της Λευκάδας, η δεύτερη νότια της Κεφαλονιάς και η Τρίτη, εκτείνεται από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.



Κορινθιακός και Αταλάντη

Δεύτερη σε σεισμικότητα και δυναμικότητα είναι η περιοχή του Κορινθιακού.  Εδώ, όπως και στην Αταλάντη, τα ρήγματα βρίσκονται υπό 24ωρη παρακολούθηση από τους επιστήμονες, καθώς μπορούν να δώσουν μεγάλους σε μέγεθος σεισμούς. Η ζώνη του Κορινθιακού, που αρχίζει από το Αίγιο, φτάνοντας ως τις Αλκυονίδες, αποτελείται από ένα σύστημα ρηγμάτων που απειλούν ακόμα και την Αττική. Και το έχουν αποδείξει. Όπως το ρήγμα στις Αλκυονίδες, που έδωσε τα φονικά 6,8 Ρίχτερ, το 1981.   Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ρήγμα της Αταλάντης. Ενεργό και με μεγάλη δυναμική, είναι άγνωστο το πότε και πώς μπορεί να χτυπήσει. Το γεγονός ότι το τελευταίο του μεγάλο χτύπημα ήταν το 1894, με σεισμό 6,9 Ρίχτερ που έστειλαν στο θάνατο 255 ανθρώπους, κατά τους σεισμολόγους, καταδεικνύει ότι χτυπά σπάνια, αλλά με τρομακτικά μεγέθη…

 Τα ρήγματα της Αθήνας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων ετών έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα. Από αυτά, τα μεγαλύτερα βρίσκονται στο Σαρωνικό, την Κακιά Σκάλα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Αυλώνα, τον Ωρωπό, το Δήλεσι, τις Πλαταιές και, όλα τους, ανάμεσα στις σεισμογενείς ζώνες του Κορινθιακού κόλπου και της Θήβας, απ’ όπου έχουν προέλθει ισχυροί σεισμοί. Όμως τρία είναι τα μεγάλα ρήγματα που απειλούν περισσότερο την Αθήνα. Το πρώτο μεγάλο ρήγμα βρίσκεται βόρεια του Θριασίου Πεδίου και είναι γνωστό ως «το ρήγμα του Θριασίου». Έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα, οροθετώντας τη νοτιοδυτική Πάρνηθα, άγνωστη δυναμική, ενώ αυτό που τρομάζει περισσότερο τους αδαείς είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο χώρο όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του φονικού σεισμού του ’99. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τα άλλα δύο. Όπως αυτό που αποκαλούμε ως το ρήγμα του Διόνυσου. Το οποίο είναι μικρότερο από το προηγούμενο, μήκους 12 χιλιομέτρων και διαπερνά την περιοχή από τη Δροσιά μέχρι τη Ραφήνα. Το τρίτο, ενεργό ρήγμα, είναι αυτό το οποίο όλοι ξέρουμε ως «ρήγμα του Αυλώνα». Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο, με μήκος που ξεπερνά τα 18 χιλιόμετρα, βρισκόμενο στα βόρεια της Πάρνηθας. Η δυναμική και των τριών ρηγμάτων είναι άγνωστη, αν και καθηγητές επισημαίνουν ότι «μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ», τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ρήγματα που βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής, ιδιαίτερα στο Θριάσιο, τα Μεσόγεια και τη Βόρεια Αττική».


Πηγή: crashonline.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger