Ο νέος όρος: «ψεύτικες ειδήσεις» στερείται ουσίας επειδή δεν έχει σαφή ορισμό και, χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για να περιγράψουν αφηγήσεις που δεν τους αρέσουν, δήλωσε ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald  στο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο της Μόσχας.

Ο Greenwald  γνωστός για τη συνεργασία του με τον καταγγέλλοντα της NSA Edward Snowden, συμμετείχε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη ρωσική πρωτεύουσα αφιερωμένη στο φαινόμενο: "ψεύτικες ειδήσεις" και το αντίκτυπό τους στις σχέσεις μεταξύ του λαού, των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης. Ακόμη εξέθεσε την κλίμακα της ηλεκτρονικής επιτήρησης που διενήργησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα ο Greenwald είπε: «Δεν ξέρω γιατί χρειαζόμαστε έναν νέο όρο για κάθε είδους ψέματα ή για μια συστημική προπαγάνδα. Όταν οι ΗΠΑ προκάλεσαν έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους μια δεκαετία νωρίτερα διαδίδοντας ψέματα σε όλους τους πολίτες ότι δήθεν ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Αλλά και πως ήταν σε συμμαχία με την Αλ Κάιντα. Τώρα βλέπουμε κυβερνήσεις να προσπαθούν να διεκδικήσουν εξουσίες βάσει αυτού του όρου,
προσωπικά δεν εμπιστεύομαι καμία κυβέρνηση δεδομένου ότι πολύ συχνά τα ψεύτικα νέα προέρχονται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις»






Ο Greenwald και άλλοι φιλοξενούμενοι συζήτησαν διάφορα θέματα, που αφορούσαν ψευδείς πληροφορίες και τη διάδοσή τους στον σύγχρονο κόσμο. Όπως τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την παραποίηση των φωνών και των εικόνων των δημόσιων προσώπων με ελάχιστη τεχνική εξειδίκευση ή κόστος.
Επιπλέον συζήτησαν  τον ρόλο των τεχνολογικών εταιρειών των αυτοαποκαλούμενων θυρωρείων σχετικά με τις ειδήσεις και, πώς όλα τα διαδεδομένα κοινωνικά μέσα επιτρέπουν πλέον στους πολιτικούς να εκτελούν εκστρατείες μέσω του φόβου.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger