Το πρώτο βασικό για την υγεία μας είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στη δύναμή μας πάνω σ' αυτόν και στη "μοίρα" μας όπως την έχουμε διαμορφώσει.

Το δεύτερο βασικό πράγμα είναι θέλουμε να νιώθουμε ευτυχείς και υγιείς.
Πέρα από όλα αυτά το σώμα δεν θα πρέπει να περιφρονείται ή να δαιμονοποιήται, διότι είναι ο ιερός ναός των συλλήψεων μας και η ατομική μας πύλη.
Κατ' αρχήν πριν αναφερθούμε στην διατροφή μας είναι αναγκαίο να τονίζουμε τα εξής:
1) Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να τρώει όταν είναι ανήσυχος, βιαστικός ή αναστατωμένος, διότι αυτό ισοδυναμεί με "αυτοκτονία". Επειδή είναι σημαντικό να μασάμε την τροφή μας αργά και καλά.
2) Είναι λάθος κατά την διάρκεια του φαγητού να πίνουμε παράλληλα, διότι οι τροφές πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν στεγνότερες. Η πόση καλύτερα να γίνεται πριν ή μετά το φαγητό.
Οι ενήλικες καλό είναι να αποφεύγουν στην διατροφή τους τις αμυλώδες τροφές. Αλλά κυρίως τον συνδυασμό αμύλου με ξινά φαγητά, όπως κρέας με ψωμί. διότι όλα αυτά προκαλούν ζυμώσεις και είναι δύσπεπτα. Αντί για άμυλο ας τρώμε τροφές που περιέχουν φώσφορο, όπως πράσινα λαχανικά κ.α, που μας δίνουν περισσότερα νοητικά ενέργεια και διπλάσια δύναμη από τα μαγειρεμένα φαγητά.
Επιπλέον μια εικοσιτετράωρη νηστεία το μήνα είναι αρκετά χρήσιμη, χωρίς να προξενεί καμία βλάβη.
Όσον αφορά την κρεοφαγία, αρκετοί διερωτώνται αν πρέπει να τρώμε κρέας ή όχι.
Οι περισσότεροι προχωρημένοι άνθρωποι πρέπει να τονίζουμε δεν αρέσκονταν στην ιδέα της κρεοφαγίας. Ανεξάρτητα όμως από κάθε αρχή δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που τρώνε μια φορά την εβδομάδα κρέας έχουν πλήρη υγεία. Φρονώ ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σχετικά με το κάθε άτομο, όπως το κάπνισμα και οινόπνευμα. Ωστόσο προτού πάρουμε την απόφαση για να το εγκαταλείψουμε είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε την γνώση τροφών που θα το αντικαταστήσουν, όπως η σόγια ( μη μεταλλαγμένη), οι ξηροί καρποί κ.α.

Αν αυτοί οι ενδεικτικοί κανόνες εφαρμοστούν σιγά- σιγά, τότε θα θεμελιωθεί μια φυσική υγεία.

Ας καταπιαστούμε τώρα με το θέμα της άσκησης:

Δυστυχώς λόγω του ότι οι ρυθμοί της σημερινής ζωής , ειδικά στις μεγαλουπόλεις, είναι γεμάτες βιασύνη και άγχος. Με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας μας οι μυς μας, τις περισσότερες φορές, να είναι άγρια τεντωμένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εκπαιδευμένοι για να μπορούν να χαλαρώνουν το νευρικό τους σύστημα, τον εγκέφαλό τους και τον αυχένα τους. Ειδικά ο αυχένας είναι το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που το κρατάμε συνεχώς και κατά αφύσικο τρόπο τεντωμένο, ακόμα και όταν σκεφτόμαστε...
Η χαλάρωση της πλάτης και του αυχένα παίζει καθοριστικό ρόλο στον ύπνο. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να δίνουμε σημασία στην άσκηση χαλάρωση του αυχένα με ειδικές ασκήσεις. Δείτε στο παρακάτω βίντεο :


Για να μελετήσετε τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνετε είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την στάση, ανάλογα της εργασίας που κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε εκείνο το είδος άσκησης που θα κάμπτει την σπονδυλική σας στήλη προς την αντίθετη διεύθυνση.
Αν για παράδειγμα είστε καθημερινά σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο, τότε προτείνω την εξής άσκηση:

Mετά την εργασία σας ή τον ύπνο σας , να τεντώνεστε προς κάθε κατεύθυνση, όπως νομίζετε, ενώ παράλληλα να στέκεστε στα δάκτυλα των ποδιών σας. Έπειτα τιναχθείτε σαν μεθυσμένοι γύρω σας μέχρι να νιώσετε τους μυς σας να χαλαρώνουν. Μετά καθίστε κάτω να χαλαρώσετε τα πόδια σας παίρνοντας βαθιά εισπνοή από την μύτη και εκπνοή από το στόμα. Όταν η χαλάρωση γίνεται σωστά πετυχαίνουμε απελευθέρωση και ανανέωση του νευρικού συστήματος....

Γενικά κλείνοντας. το θέμα της άσκησης πρέπει να αντιμετωπιστεί ατομικά και όχι συλλογικά.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger