Αφού δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν τις Σάπες και το Πέραμα, οι άπληστοι και ανεύθυνοι χρυσοθήρες, τώρα κινούνται βορειοδυτικά... ανακαλύπτοντας «Χρυσά» κοιτάσματα αξίας δισ. ευρώ σε Ροδόπη και Κιλκίς. Έτσι φεύγουν επικοινωνιακά από τον Έβρο, μη χρησιμοποιώντας τη λέξη 'Θράκη' στη μιντιακή επικοινωνία τους, ενώ γενικεύουν τα πράγματα ισχυριζόμενοι,ότι υπάρχουν διάφορα μέταλλα στην περιοχή της Ροδόπης και μιλώντας για χρυσό στην 'ευρύτερη' περιοχή ενός σημείου βορειοδυτικά εκείνου που αρχικά είχαν βάλει στο μάτι.

Έτσι διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία:
Διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση τριών μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα , όπου έχουν εντοπιστεί απολήψιμα κοιτάσματα μετάλλων αξίας 2,5 δισ. ευρώ, προτίθεται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι τρεις δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι βρίσκονται στο Καλλυντήρι του Νομού Ροδόπης, στο Γερακάρι Βάθης και στο Πολύκαστρο - Σκρα του Νομού Κιλκίς, όπου έχουν εντοπιστεί χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, χαλκός, μόλυβδος, αντιμονίτης κ.ά.
Η συνολική αξία των εκτιμώμενων απολήψιμων κοιτασμάτων ανέρχεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των δυναμικών αποθεμάτων -δηλαδή αυτών που είναι τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον εκμεταλλεύσιμα- υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση τα στοιχεία και οι όροι των διαγωνισμών, ώστε να υποβληθούν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερομένους, πριν ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκμίσθωση των χώρων.
- Στην περιοχή Πολυκάστρου - Σκρα (Κιλκίς) έχουν εντοπιστεί από το ΙΓΜΕ βέβαια αποθέματα 4,7 εκατ. τόνων αξίας 1 δισ. ευρώ. Περιέχουν 113.000 τόνους, μολύβδου, άλλους 172.000 τόνους ψευδαργύρου και 80 τόνους αργύρου.
- Στην περιοχή Βάθης-Γερακαριού (Κιλκίς) το επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία χαλκού και χρυσού σε μια ευρεία περιοχή. Τα βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται σε 28 εκατ. τόνους με 0,4% χαλκό και 0,9 γραμμάρια ανά τόνο χρυσό, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα δυναμικά αποθέματα υπολογίζονται σε 180 εκατ. τόνους, αξίας 7 δισ. ευρώ. Στο γειτονικό κοίτασμα Ποντοκερασιάς υπάρχουν πρόσθετα αποθέματα 4 δισ. ευρώ.
- Στο μεταλλευτικό χώρο Καλλυντηρίου στη Ροδόπη υπάρχουν αντιμονίτης, μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός και άργυρος, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ενδείξεις για μεταλλοφορία χρυσού. Η αξία τους υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Η εκμίσθωση των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 30 χρόνια. Στις προτάσεις που θα υποβληθούν, μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας με 30% έχει το ύψος του μισθώματος ως ποσοστό επί της τιμής πώλησης του μεταλλεύματος, ενώ ακολουθούν το σχέδιο εκμετάλλευσης (25%), τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ της τοπικής κοινωνίας, περιλαμβανομένων των θέσεων εργασίας (25%), το ύψος των επενδύσεων (15%), οι δαπάνες και η έρευνα (5%).
  
Πηγές
http://www.radioevros.gr Ελευθεροτυπία, Ημηρεσία

Δημοσίευση σχολίου

Blogger