Η αναζήτηση της σοφίας άρχισε με τον Αναξίμανδρο από την μια και τον Πυθαγόρα από την άλλη. Ο Αναξίμανδρος ήταν μαθητής του Θαλή, ενώ ο Πυθαγόρας μαθήτευσε στον Φερεκύδη.
Ο Θαλής που ήταν Ίων σχημάτισε την Ιωνική σχολή και,  ο Πυθάγορας που έδρασε στην κάτω Ιταλία δημιούργησε την Ιταλική σχολή.
Στην  Ιωνική σχολή η διαδοχή ξεκινά από τον Θαλή διαμέσου των Αναξιμάνδρου, Αναξιμένη, Αναξαγόρα και Αρχελάου στο Σωκράτη. Καταλήγοντας σε Κλειτόμαχον και Θεόφραστον.
Η Ιταλική  καταλήγει με διαδοχή από τον Φερεκύδη, σε Πυθαγόρα , Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνων Ελεάτη, Λεύκιππο, Δημόκριτο και τελικά στον Επίκουρο.

Η φιλοσοφία περιλαμβάνει τρια μέρη: 1) Φυσική που περιλαμβάνει την εξέταση του σύμπαντος με ότι υπάρχει μέσα σ' αυτό. 2) Ηθική που αφορά την ζωή και την συμπεριφορά μας. 3) Διαλεκτική που καταγίνεται με την γοητεία των λόγων.
Μέχρι του Αρχελάου άκμασε η Φυσική. Με τον Σωκράτη άρχισε η Ηθική και με τον Ζήνωνα η διαλεκτική.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι οι φιλόσοφοι διαιρούνται σε δογματικούς και σκεπτικούς. Όσον αφορά τους δογματικούς αποφαίνονται πως τα πράγματα είναι γνωριστά και καταληπτά . Ενώ αντίθετα οι σκεπτικοί αναστέλλουν την σκέψη τους στα πράγματα , διότι θεωρούν ότι τα πράγματα είναι ακατάληπτα.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger