Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκόσμια μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλδέρα. Το μισοφέγγαρο που οι άνθρωποι ονομάζουν Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξυπνάει για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σ’ αύτο το μακρύ ταξίδι έχουν συμβεί 12 τεράστιες εκρήξεις.
Ογδόντα χιλιάδες χρόνια πριν το νησί της Σαντορίνης γεννιέται, όταν η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου δημιούργησε την Στρογγύλη.
Κατά την Μινωική εποχή, περίπου 3.700 χρόνια πριν, συμβαίνει η τελευταία μεγάλη έκρηξη. Τότε, η καλδέρα, το βύθισμα δηλαδή του ηφαιστείου στην θάλασσα, -καζάνι στα ισπανικά-, βυθίζεται πάνω από 400 μέτρα βαθιά στην θάλασσα. Περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια τόνοι ηφαιστειακής στάχτης ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον γνωστό και άγνωστο τότε κόσμο. Σταγονίδια θειικού οξέως έχουν εντοπιστεί ακόμα και σε παγετώνες στην Γροιλανδία! Λέγεται, μάλιστα, ότι από την έκρηξη προκλήθηκε το πανύψηλο παλιρροιακό κύμα (τσουνάμι) που έπληξε τις ακτές τις Βόρειας Κρήτης και ίσως να έφερε το τέλος του περίφημου μινωικου πολιτισμού. Κάποιοι άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πληγές του Φαραώ είναι οι επιπτώσεις που είχε στην Αίγυπτο η βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο
Η  Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν την νεότερη κομμάτι γης στην Μεσόγειο. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια. Τα πιο πρόσφατα κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της κάπου 50 χρόνια πριν.
Η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβει το 1950. Οι κάτοικοι που έζησαν τον θυμό του ηφαιστείου τους περιγράφουν: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλίγοταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε», «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα αλλά ούτε στο παραμικρό δεν μπορούν να αποδώσουν ότι συνέβει εκείνες τις στιγμές...


 Άξια αναφοράς είναι και η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος που συνδέεται με τη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης μιας και βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1650 και διήρκησε δύο ολόκληρους μήνες! Είναι η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η Σαντορίνη θρήνησε 50 νεκρούς και πολλές καταστροφές στη κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες. Οι Σαντορινιοί τότε για να ξορκίσουν το κακό έχτισαν στο ακρωτήριο Κολούμπος την εκκλησία της Παναγιάς του Καλού. Από τη λάβα που ξεχύθηκε δημιουργήθηκε στη θάλασσα ένας ύφαλος, ο Κολούμπος, που στα ιταλικά σημαίνει περιστέρι. Το όνομα δόθηκε διότι το ηφαίστειο, σ’ αντίθεση με αυτά της Παλιάς και Νέας Καμένης που είναι μαύρα, είναι κάτασπρο όπως ένα περιστέρι. Σημειώστε ότι η κορυφή του ύφαλου, που έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα, απέχει μόλις 17 μέτρα από την επιφάνεια της και η βάση του βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρα!

http://www.touristorama.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger