Η διαμάχη των Βουλγάρων με τους Σκοπιανούς, ως προς τον «μακεδονισμό», είναι γνωστή. Και οι δύο διεκδικούν τη Μακεδονία, με δύο διαφορές. Πρώτον, οι Σκοπιανοί περιορίζουν (!) τις διεκδικήσεις τους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ οι Βούλγαροι μένουν πιστοί στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, όπου για ένα εξάμηνο (μέχρι την αναθεώρησή της από το Συνέδριο του Βερολίνου) τους είχε παραχωρηθεί όλη η βόρεια Ελλάδα άνωθεν του Στρυμόνος, με τη Θράκη φυσικά.Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι ότι το Ίδρυμα του Σόρος («Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας» - «Open Society Foundation») δια του Γκρούεφσκι ασκεί δημόσια αλυτρωτική πολιτική, ενώ στη Βουλγαρία το θέμα αφέθηκε στο κόμμα «Ataka» του κ. Βόλεν Σίντεροφ (Волен Сидеров) και σε δημόσιους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας, η οποία διακήρυξε πως «η Βουλγαρία συνορεύει με τον εαυτό της», εννοώντας πως βουλγαρικά εδάφη κατέχονται από τις γειτονικές της χώρες.
Το θέμα θα προκαλούσε φαιδρότητα, αν υπήρχε ελληνικό ΥΠΕΞ. Η έλλειψή του (η κατά μικρά διαστήματα δραστηριοποίησή του, δεν αναιρεί τη διαπίστωση) μας δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα.
Η Βουλγαρία, ανεγνώρισε μεν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αλλά δεν αναγνωρίζει στη χώρα αυτή ύπαρξη ούτε «μακεδονικής εθνότητας», ούτε «μακεδονικής γλώσσας», σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έχει θέσει το ζήτημα προς συζήτηση (παρά μόνο την ονομασία του κράτους) με αποτέλεσμα όταν κάποια στιγμή λυθεί η διαφορά, οι Σκοπιανοί θα διατηρήσουν στα διαβατήριά τους την αναγραφή ότι είναι «Μακεδόνες».
Πρόσφατα αναζωπυρώθηκε το θέμα, όταν η Βουλγαρία αρνήθηκε την ίδρυση «μακεδονικού κόμματος» στη χώρα της. Βούλγαροι ακαδημαϊκοί με συγγράμματά τους επιχειρηματολογούν στην εθνικότητα των Σκοπιανών ως Βουλγάρων. Πρόσφατα, ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας κ. Γκεόργκι Ντασκάλοφ (προφανώς δεν αναζήτησε την ετυμολογία του ονόματός του) επέκρινε τις βουλγαρικές Αρχές επειδή έχουν ξεχάσει τους συμπατριώτες τους που ζουν στη «Μακεδονία του Αιγαίου», ενώ επικρατεί ακόμη μεγάλη προπαγάνδα, η οποία άρχισε από το 1943. Μεταφέρουμε αυτούσιο το δημοσίευμα που μετέφερε ο «Εχέδωρος»:
«Ενώ τα Σκόπια έχουν πυροδοτήσει το μακεδονισμό στη Μακεδονία του Αιγαίου, σήμερα υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα που ιδρύθηκε από την προπαγάνδα των Σκοπίων και λέγεται ‘Ουράνιο Τόξο’ ή στην τοπική διάλεκτο ‘ΒίνοΖίτο’/ «Вино жито».
» Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής αυτού του σκοπιανού κόμματος εκπαιδεύθηκε στο Βελιγράδι, όπου προφανώς προετοιμαζόταν για τη μελλοντική πολιτική καριέρα του ως ‘Μακεδονιστής’ στη «Μακεδονία του Αιγαίου».
»Την ίδια στιγμή σε μια άλλη πόλη, την Έδεσσα, ένας άλλος Έλληνας πολίτης, δήλωσε ότι είναι Βούλγαρος, ο Νίκολα Στογιάνοφ, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Βουλγαρική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά το βουλγαρικό κράτος τον άφησε μόνο του, να κάνει μοναχικό αγώνα κατά των Ελλήνων εθνικιστών στη σύγχρονη Ελλάδα.
» Ο γραπτός Τύπος μας, τον αντιμετώπισε, όπως ακριβώς τον χαρακτήρισαν και τα ελληνικά ΜΜΕ, ότι είναι, δηλαδή, τρελός, εγκληματίας. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό στυλ τους για να θάψουν το πρόβλημα, είπε ο καθηγητής Ντασκάλοφ. Αναφορές για το θέμα αυτό -γράφει το βουλγαρικό κείμενο- κάνουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και όπως αναφέρει ο καθηγητής ιστορίας, μέχρι το 1989, που ήταν στα πράγματα ο Τόντορ Ζίβκοφ, δεν τον ενδιέφερε η Μακεδονία. Αλλά, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν την εθνικότητά τους».
Αυτό ήταν το δημοσίευμα στον βουλγαρικό Τύπο, στο οποίο προσθέτουμε ότι πράγματι ο Ζίβκοφ δημόσια ομολόγησε ότι είναι Σλάβος, είχε προειδοποιήσει μάλιστα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι μετά τον θάνατό του (του Ζίβκοφ) η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι παίζουν και το χαρτί των απογόνων των αρχαίων Θρακών.

Ο Μακεδών

http://voria.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Blogger