Σε «ήρεμη κατάσταση», αλλά υπό διαρκή παρακολούθηση, βρίσκεται το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητά του.
Μελέτη Βρετανών επιστημόνων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με ‘Έλληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε διαπιστώσει ότι κατά 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα επεκτάθηκε ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012.


Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό “Nature Geoscience”, εκτιμούν ότι το «φούσκωμα» του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ενώ υπολόγισαν ότι η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού ως 14 εκατοστά.
Το ηφαίστειο άρχισε να ζωντανεύει ξανά το 2011, με μικρούς σεισμούς, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν αλλαγές στο χρώμα του νερού και έκλυση αερίων με χαρακτηριστική οσμή.
Τώρα, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Φυτίκας, λέει: «το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του».
Για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, η οποία παρά τα θετικά μηνύματα θα συνεχιστεί, συνεργάζονται επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2011 το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφάνισε μια δραστηριότητα (σεισμοί, συσσώρευση μάγματος, μεταβολή του εδάφους σε ύψος και έκταση και αυξημένη ροή αερίων) που ανησύχησε τους επιστήμονες και το υπουργείο Υποδομών συγκρότησε τον περασμένο Φεβρουάριο τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαρκή αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Ο Οργανισμός έθεσε σε εφαρμογή Ολοκληρωμένο Σύστημα 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου μέσω της τοποθέτησης ειδικών οργάνων μέτρησης.

  
http://www.press-time.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Blogger