Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ρωσικού καταδρομικού "Admiral Nakhimov" κλάσης Kirov στα ναυπηγεία Sevmash στην Λευκή Θάλασσα, με δύο εντυπωσιακές ειδήσεις μία σε ότι αφορά τον οπλισμό του και μία σε ότι αφορά την επιχειρησιακή διοίκηση στην οποία θα ενταχθεί.
Κατ'αρχήν από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα καταδρομικά της κλάσης, μόνο το "Μέγας Πέτρος" το οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Α.Μεσόγειο παρακολουθώντας την διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων από την Συρία, βρίσκεται αυτή την στιγμή σε υπηρεσία με 28.000 τόνους εκτόπισμα
Τα σκάφη έχουν το μεγαλύτερο εκτόπισμα από οποιοδήποτε σκάφος υπηρετεί στον πλανήτη, πλην το αεροπλανοφόρων και θα επιστρέψουν όλα σε υπηρεσία μέχρι το 2020, καθώς κρίθηκε ότι τα σκάφη είναι υπερπολύτιμες πλατφόρμες μεταφοράς όπλων για το ρωσικό Ναυτικό.
Αλλωστε η κλάση ολοκλήρωσε το ναυπηγικό της πρόγραμμα μόλις το 1998.
Από εκεί και πέρα η είδηση σε ότι αφορά το οπλικό τους σύστημα είναι ότι θα εγκατασταθούν επάνω στο πλοίο συστοιχίες με 96 πυραύλους S-400 Triumf (SA-21 Growler) αντί των S-300! Που σημαίνει ότι η περιμετρική ακτίνα προστασίας επεκτείνεται αυτόματα στα 250 χλμ., ενώ πλέον το πλοίο ποκρά και ενεργό ρόλο στην αντιβαλλιστική ασπίδα της Ρωσίας αφού θα δύναται να αναχαιτίσει βαλλιστικά βλήματα ενδοατμοσφαιρικά.
Επίσης θα εγκατασταθούν στο πλοίο υπερηχητικά βλήματα κατά πλοίων P-800 Oniks (SS-N-26) με ακτίνα δράσης 300 χλμ. Είναι τα βλήματα του αντιαεροπορικού συστήματος Yakhont που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Brahmos.
Σε ότι αφορά την διοίκση του σκάφους αυτή θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο!
Είναι εντυπωσιακό πώς η Ρωσία αποφάσισε να διαθέσει ένα τέτοιο σκάφος για την Α.Μεσόγειο, αλλά φαίνεται ότι η επιχειρησιακή εμπειρία του "Μέγας Πέτρος" άλλαξε αντιλήψεις.
H ύπαρξη ενός τέτοιου σκάφος στην περιοχή αποτελεί ένδειξη για το πόσο σημαντικό
Έτσι ή αλλιώς τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τριπλάσιο εκτόπισμα δεν είχαν ποτέ πρόβλημα επιχειρησιακής δράσης στην Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο.
Τα υπόλοιπα δύο πλοία της κλάσης το Admiral Ushakov και το Admiral Lazarev θα ενταχθούν σε υπηρεσία μέχρι το 2020 με ανάλογα προγράμματα εκσυγχρονισμού και το ένα υα ενταχθεί στο στόλο του Ατλαντικού και το άλλο στον στόλο του Ειρηνικού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger