Σουηδοί αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα μακρύ, σχεδόν 60 μέτρων και καλά διατηρημένο κτίριο, που χρονολογείται από το 1100 π.Χ. στον αρχαίο οικισμό Tell Abu al-Kharaz, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη και περίπου 4 χλμ ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, στην Ιορδανία .
 

Η νέα έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Peter M. Fischer του Πανεπιστημίου του Gothenburg υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι ομάδες των λεγόμενων ανθρώπων της θάλασσας μετανάστευσαν στο Tell Abu al-Kharaz.
 

Οι άνθρωποι της θάλασσας προέρχονται από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε όλη τη διαδρομή προς την Κοιλάδα του Ιορδάνη. 

Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτό τον μυστηριώδη λαό,
Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και από που προέρχονται, κανείς δεν ξέρει σίγουρα.

Η Εθνικότητά τους παραμένει ένα μυστήριο, αφού τα μόνα αρχεία που έχουμε από τις δραστηριότητές τους είναι κυρίως αιγυπτιακές πηγές που τους περιγράφουν μόνο από την άποψη της μάχης ( όπως το αρχείο από τη στήλη στο Tanis η οποία αναφέρει: 


«Ήρθαν από τη θάλασσα με τα πολεμικά πλοία τους και κανένας δεν θα μπορούσε να σταθεί εναντίον τους ».

Σας θυμίζει κάτι;

Οι Φιλισταίοι, μια κορυφαία φυλή σε μια ομοσπονδία που οι Αιγύπτιοι ονομάζουν "Λαοί της Θάλασσας "εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των ακτών της Χαναάν. Η αρχαιολογία αποκαλύπτει ότι αυτοί οι νεοφερμένοι στη Γη της Επαγγελίας, μαζί με τους συμμάχους , όπως οι Sikala , έφεραν από την πατρίδα τους στο ανατολικό Αιγαίο μια εξελιγμένη εκπληκτική κληρονομιά, που συμπεριελάμβανε μεταξύ των άλλων, λαξευτή αρχιτεκτονική και καινοτομίες στη ναυτική τεχνολογία Οι άνθρωποι της θάλασσας ήταν εγγράμματοι και χρησιμοποιούσαν μια συλλαβική γραφή που ονομάζεταιΚυπρομινωϊκή.


                  
      Οι Φιλισταίοι - αποτελούσαν την πλειοψηφία των Λαών της Θάλασσας 
 

Βιβλικές διηγήσεις και αιγυπτιακές πηγές περιγράφουν τους Λαούς της Θάλασσας ως εξαιρετικά οργανωμένους πολεμιστές - ναυτικούς που επέδραμαν στις παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής της Μεσογείου, ανάμεσα περίπου στο 1276-1178 π.Χ. , επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους, ιδίως κατά της Αιγύπτου .« Έχουμε αποδείξεις ότι ο πολιτισμός από τη σημερινή Ευρώπη εκπροσωπείται στο Tell Abu al - Kharaz . Μια ομάδα των Λαών της Θάλασσας ευρωπαϊκής καταγωγής, Φιλισταίοι, εγκαταστάθηκαν στην πόλη », δήλωσε ο Peter Fischer .
«Βρέθηκαν αγγεία που μοιάζουν με αντίστοιχα αγγεία από την Ελλάδα και τη Κύπρο όσον αφορά τη μορφή και τη διακόσμηση, καθώς επίσης και στα κυλινδρικά σταθμά αργαλειού για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που θα μπορούσε να είχε βρεθεί στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη περίπου την ίδια ώρα."

Το Tell Abu al-Kharaz, βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη , κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Είναι πολύ πιθανόν να αντιστοιχεί στη βιβλική πόλη της Jabesh Gilead, που ιδρύθηκε το 3200 π.Χ. και διήρκεσε σχεδόν 5 000 χρόνια .
                            

Ανακατασκευή του κτιρίου από το 1.100 π.Χ. Credit : Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
 

Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1989 και η πιο πρόσφατη το φθινόπωρο του 2013 . Συνολικά, 16 ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί.  Πρόσφατα ανακαλύφθηκε κτίριο που χτίστηκε αρχικά σε δύο επίπεδα του οποίου το κάτω επίπεδο εξακολουθεί να στέκεται με τοίχους που εκτείνονται στα 2,5 μέτρα σε ύψος, για περισσότερα από 3 000 χρόνια . 
                  

Κεραμικό από ένα από τα δωμάτια από το 1.100 π.Χ. . Credit : Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
 

Ο Peter M. Fischer και η ομάδα του, αρχαιολόγων και φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανακάλυψαν ένα αστικό οικισμό που άκμασε τρεις φορές κατά τη διάρκεια των 5 000 ετών : περίπου 3100 - 2900 π.Χ. ( Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ), 1600 - 1300 π.Χ. ( Ύστερη Εποχή του Χαλκού ) και 1100-700 π.Χ. ( Εποχή του Σιδήρου ) .
                

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα, όπως κτίρια , οχυρωματικά τείχη και χιλιάδες αντικείμενα που παράγονταν τοπικά ή εισάγονταν από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη .
 

« Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι έχουμε βρει τόσα πολλά αντικείμενα από μακριά . Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν πολύ ήδη,χιλιάδες χρόνια πριν », λέει ο Φίσερ .
Ένα από τα συμπεράσματα μας μετά από την ανασκαφή είναι ότι η«κουλτούρα της Ιορδανίας" είναι σαφώς μια μεσογειακή κουλτούρα, ακόμη και αν η χώρα δεν συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπήρχαν καλά οργανωμένες κοινωνίες στην περιοχή πολύ πριν να χτιστούν οι πυραμίδες της Αιγύπτου". 
Γιατί οι αρχαιολόγοι αρνούνται να παραδεχτουν ανοιχτά ότι ελληνικά φύλα (π.χ Φιλισταίοι). κατοίκησαν σε αυτές αλλά και σε τόσες άλλες περιοχές;
Τα ευρήματα και οι πέτρες λένε την αλήθεια...

Eva Cat
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger