Ο οραματισμός είναι η καθοδηγούμενη διαδικασία μέσα από την οποία κάποιος καθοδηγείται από τον οραματιστή να εικονοποιήσει τα λόγια του οραματιστή. Ο οραματιστής, καθοδηγώντας με το λόγο τον οραματιζόμενο, του ενεργοποιεί τη φαντασία. Έτσι τα λόγια του ψυχολόγου-οραματιστή γίνονται εικόνες μέσα στο μυαλό του θεραπευόμενου.
Κατά τη διαδικασία του κατευθυνόμενου οραματισμού το μυαλό και κατά συνέπεια και το σώμα χαλαρώνει, κάτι που θεωρείται πολυτέλεια στις μέρες μας. Το δυσκολότερο βέβαια εκ των δυο είναι να χαλαρώσει το μυαλό. Έτσι μέσα από τον οραματισμό μπαίνει σε μία κατάσταση χαλάρωσης από την οποία υπάρχουν πολλά οφέλη.
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής η διαδικασία του οραματισμού λειτουργεί πολύ ευεργετικά, μια και βοηθά στη μείωση του άγχους (βλ. άγχος), του στρες, βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής.
Οι ευεργετικές επιπτώσεις του οραματισμού ερευνώνται εδώ και χρόνια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών. Εκτενέστερες έρευνες έχουν γίνει σε ομάδες καρκινοπαθών, όπου το κοινό στοιχείο είναι η αίσθηση των συμμετεχόντων ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και ότι τους παρέχει σημαντική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης έχει σημειωθεί ότι ο κατευθυνόμενος οραματισμός συμβάλλει δραστικά στη μείωση του πόνου.
Πρόσφατα έγιναν έρευνες σε αθλητές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε οραματισμό κατά τη διάρκεια του οποίου οραματίζονταν ότι κάνουν το εκάστοτε άθλημα και ταυτόχρονα μετριούνταν οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις εγκεφαλικές μετρήσεις που έγιναν ενώ οι αθλητές ασκούσαν το εκάστοτε άθλημα. Το πόρισμα απέδειξε ότι ο εγκέφαλος ενεργοποιούσε τα ίδια ακριβώς εγκεφαλικά κέντρα λειτουργίας και στις δυο περιπτώσεις.
Κατ' επέκταση αποδείχτηκε ότι ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει αυτά που φαντάζεται από αυτά που κάνει. Έτσι, την ώρα που κάποιος οραματίζεται, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να παραχθούν οι ίδιες ορμόνες όπως όταν κάποιος ασκείται.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα στο σώμα και στο μυαλό. Η διαδικασία του οραματισμού μοιάζει αρκετά με την ύπνωση (βλ. Ύπνωση) και το διαλογισμό, με αρκετές όμως διαφορές. Πάνω αυτή τη λογική η θετική σκέψη που ενισχύεται μέσα από τη διαδικασία της ψυχολογίας έχει αντίστοιχα θετικά αποτελεσματα. Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε όλοι τα αρνητικά αποτελέσματα των αρνητικών σκέψεων. Πηγαίνοντας σε κάποιο σύμβουλο, ψυχολόγο, οραματιστή βοηθιόμαστε να αντιστρέψουμε το συγκεκριμένο τρόπο σκέψης μέσα από τις τεχνικές του οραματισμού αλλά και μέσα από τη διόρθωση τον διεστραμμένων αντιλήψεών μας.

Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.





Δημοσίευση σχολίου

Blogger