Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με την εξαφάνιση ενός Boeing 777 της Malaysian Airlines, το οποίο χάθηκε το Σάββατο από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τραγικές φιγούρες της ιστορίας είναι οι συγγενείς των 239 επιβατών, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τα νέα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, την ίδια στιγμή που ένα από τα σενάρια κάνει λόγο για αεροπειρατεία και τρομοκρατικό χτύπημα.

 
Η είδηση πως ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν τουλάχιστον δύο που ταξίδεψαν με πλαστά διαβατήρια «πάγωσε» τις Αρχές στη Μαλαισία.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ και είχε προορισμό το Πεκίνο. Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων είναι τεράστια, με ελικόπτερα και πλωτά σκάφη από τη Μαλαισία, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ να «οργώνουν» τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η εξαφάνισή του αεροσκάφους, περίπου μια ώρα μετά την απογείωσή του, έγινε ενώ στην ευρύτερη περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Το τοπίο σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου παραμένει «θολό», ωστόσο ήδη οι Αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν πως σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της χώρας εντοπίστηκαν δύο πετρελαιοκηλίδες και καπνός, ενδείξεις που μπορεί να συνδέονται με τη συντριβή του Boeing 777.









Σύμφωνα με πληροφορίες του Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile (BEA), που συλλέγει στοιχεία για αεροπορικά ατυχήματα παγκοσμίως, το μοιραίο Boeing είχε συγκρουστεί στις 9 Αυγούστου του 2012 στο αεροδρόμιο της Σανγκάης μ' ένα Airbus A340-600 των China Eastern Airways. Από τη σύγκρουση μάλιστα είχε υποστεί ζημιά στο φτερό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Επιβίβαση με κλεμμένα διαβατήρια

Μόλις το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, τα πρώτα σενάρια έκαναν λόγο για μηχανική βλάβη. Ωστόσο, η κίνηση της Malaysian Airlines να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των επιβατών σήμανε συναγερμό, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι ένας Ιταλός κι ένας Αυστριακός, που υποτίθεται πως ήταν μέσα στο αεροπλάνο, στην πραγματικότητα βρίσκονταν σπίτια τους, χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό.
Όπως διαπιστώθηκε, τα διαβατήριά τους είχαν κλαπεί και ουδείς μπορούσε να πει με ακρίβεια ποιοι τελικά επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 και με τι σκοπούς. Οι εικασίες για αεροπειρατεία ξεκίνησαν. Σχεδόν αμέσως αξιωματούχοι των Yπουργείων Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι δεν επέβαινε στο αεροσκάφος κανένας Ιταλός και Αυστριακός και πως τα διαβατήρια των συγκεκριμένων ανθρώπων είχαν κλαπεί.

Ειδικότερα, το Yπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι στο αεροπλάνο δεν επέβαινε κανένας Ιταλός, ενώ στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία αναφερόταν το όνομα του 37χρονου Λουίτζι Μαράλντι, Ιταλού πολίτη. Σύμφωνα όμως με την ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera», το διαβατήριό του εκλάπη στην Ταϊλάνδη τον περασμένο Αύγουστο.









Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι ο Αυστριακός πολίτης που φέρεται να επέβαινε στην πτήση είναι σώος και βρίσκεται στην Αυστρία. Αναφέρει, επίσης, ότι και το δικό του διαβατήριο είχε κλαπεί πριν από δύο χρόνια στην Ταϊλάνδη.

Πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά του Βιετνάμ 

Εν τω μεταξύ βιετναμέζικα αεροσκάφη διάσωσης εντόπισαν μεγάλες πετρελαιοκηλίδες και μια στήλη καπνού κοντά στις ακτές του Βιετνάμ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτά συνδέονται με το Μπόινγκ 777-200ER της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες το οποίο αγνοείται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Υπουργείου Μεταφορών.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ κοντά στις ακτές του Βιετνάμ σήμερα, καθώς κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, κι εκτιμάται ότι έχει συντριβεί.









«Αεροσκάφη διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισαν δύο πετρελαιοκηλίδες και μια στήλη καπνού στην περιοχή που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Το Τσου, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προέρχονται από το μαλαισιανό αεροπλάνο» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Φαμ Κουί Τιού, υφυπουργός Μεταφορών.









«Στείλαμε δύο σκάφη του Λιμενικού και δύο στρατιωτικά πλοία στην περιοχή για να το αποσαφηνίσουν, το καθένα επανδρωμένο με περίπου 20 άτομα. Οι πετρελαιοκηλίδες είναι μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων. Τα σκάφη αυτά θα βρίσκονται στην περιοχή σε περίπου τρεις με τέσσερις ώρες» είπε ο ίδιος.











Κι όλα αυτά ενώ οι συγγενείς των επιβατών βιώνουν το δικό τους δράμα.



www.zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger