Ως ένα ενιαίο μέτωπο αντιμετωπίζει την περιοχή από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία όπως καταδεικνύεται από τις στρατιωτικές κινήσεις της: Ενώ όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Κριμαία και την Μαύρη Θάλασσα (με εξαίρεση την Πολωνία που "το'χει δει το όνειρο" και στο παρελθόν...) η Μόσχα μεταφέρει στον κεντρικό τομέα του "μετώπου" την πίεση στο ΝΑΤΟ.
Στα 12 μαχητικά F-16C/J και στα 6 F-15E η Λευκορωσία (ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας) απαντά για λογαριασμό της Μόσχας με μεγάλες ασκήσεις αεράμυνας και μετασταθμεύσεις ρωσικών μαχητικών
Μέσα στη νύχτα (με την μετακίνηση να ολοκληρώνεται το πρωί όπως φαίνεται και στο βίντεο)  ισχυρές κινητές αντιαεροπορικές δυνάμεις με S-300P μετακινήθηκαν μέσω της πόλης του Μπρέστ (η οποία εφάπτεται πρακτικά στα σύνορα με την Πολωνία) και ξεκίνησαν εκπομπές στα πεδία που ασκούνται τα αμερικανικά μαχητικά.
Τα τμήματα προέρχονταν από την 115η Πτέρυγα Αεράμυνας η οποία διαθέτει συστήματα S-300P ενώ στις ασκήσεις συμμετείχαν εκτός από τις μονάδες των S-300 συστήματα 9K37 Buk, Tor M2E και 9K35 Strela.
"Στόχος" η αεροπορική βάση Lask βρίσκονται από σήμερα 12 αμερικανικά μαχητικά F-16C/D  Block 40 από την 555η Μοίρα που εδρεύει στο Aviano.
Μαζί με τα αμερικανικά μαχητικά η USAFE έχει αποστείλει 300 άτομα προσωπικό ενώ η όλη επιχείρηση υποστηρίζεται από μεταφορικά αεροσκάφη C-130.
Πάντως αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που το Μινσκ αιτήθηκε την παρουσία επιπλέον μαχητικών της Ρωσίας στο έδαφός του.
Έτσι 6 τουλάχιστον ρωσικά μαχητικά Su-27 μετακινήθηκαν σήμερα ή πρόκειται να μετακινηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην αεροπορική βάση του Bobruisk  τα οποία θα ενισχύσουν τα 6 Su-27SM3 που είχαν μετακινηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο στην αεροπορική βάση του Baranavich.
Η πολωνική Αεροπορία έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με 48 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 block 52+ (όμοιας διαμόρφωσης με τα αντίστοιχα ελληνικά) τα οποία φέρουν τους υπερσύγχρονους πυράλους2 ΑΙΜ-9Χ ολικής θέας εμπλοκής (τα F-16 block 52+ και Adv. της ΠΑ φέρουν αντίστοιχα τον IRIS-T) αλλά βλήματα AIM-120 AMRAAM και σύγχρονα όπλα αέρος-εδάφους όπως AGM-154C JSOW και GBU-31 JDAM. Παράλληλα εκτός των 48 F-16 η πολωνική Αεροπορία εξακολουθεί και διατηρεί σε υπηρεσία 31 MiG-29 και 32 Su22 Fitter.
Από την άλλη πλευρά η Αεροπορία της Λευκορωσίας διαθέτει λιγότερα από 30 MiG-29 (εκ των οποίων τα 16 είναι της έκδοσης «-Β» και τα 11 της έκδοσης «-ΒΜ») και 18 περίπου Su-25 για εγγύς υποστήριξη, αλλά η επίγεια αεράμυνά της είναι ισχυρή καθώς όπως και αναφέρθηκε διαθέτει συστήματα S-300V/P, Buk, Strela, Tor, OS A καιTunguska.




 defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger