Πρὶν δύο ἑβδομάδες ἐκεῖ ποὺ βλέπετε τώρα τὰ χώματα, ἦταν βάση ἀρχαίου ναοῦ καὶ ὑπῆρχαν καὶ ἄλλα, σκορπισμένα μέλη ἀπὸ τὸν ναό.

Μάθαμε σήμερα πὼς ἔπεσε ἡ ἀρχαιολογικὴ ὑπηρεσία, πῆρε ὅ,τι πῆρε καὶ ὅλα τὰ ἄλλα τὰ κουκούλωσαν.

Ἡ φωτογραφία εἶναι ἀπὸ τὸν ὑπὸ κατασκευὴ σταθμὸ τοῦ ΜΕΤΡΟ στὸν Πειραιᾶ.

Ἰόλαος Σταυράκης

Τί; Λίγο εἶναι; 
Γιὰ διαβάστε κι αὐτό…
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ: Να μην καταχωθεί η αρχαία Ιερά Οδός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου έκανε την παρακάτω ανακοίνωση για την την κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού, του ιστορικότερου δρόμου της Ευρώπης.


18 Απριλίου 2014:
Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού, του ιστορικότερου δρόμου της Ευρώπης!!!




«Πολλές φορές, ακολουθώντας την Ιερά Οδό από το Δαφνί προς τη θάλασσα, νόμισα πως τρελαίνομαι. (…) Δεν έπρεπε να κυλάμε με αμάξια στην Ιερά οδό, όπως σ’ έναν αυτοκινητόδρομο τούτο είναι μια ιεροσυλία. Έπρεπε να βαδίζουμε, να βαδίζουμε, όπως οι άνθρωποι των αλλοτινών καιρών, και ν’ αφήνουμε όλο μας το είναι να πλημμυρίζει από φως. Δεν βρίσκεται κανείς εδώ σ’ έναν από τους μεγάλους δρόμους της χριστιανοσύνης. Αυτό τον δρόμο τον χάραξαν πόδια παγανιστικά, πόδια ευλαβικά, πορευόμενα προς τη μύηση, προς την Ελευσίνα…».
(Χένρι Μίλερ, Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα 1939, ΠΑΤΑΚΗΣ).


Για την αρχαία Ιερά Οδό, το μοναδικό αρχαίο δρόμο με τοποσήματα, μήκους 21 χλμ, που συνέδεε τον Κεραμεικό με την Ελευσίνα και τα Μυστήριά της, έχουν γραφτεί εκατοντάδες περιγραφές από Έλληνες και ξένους περιηγητές και χαρτογράφους, έχουν γίνει δεκάδες αναφορές και μελέτες, έρευνες σε επιστημονικές ημερίδες, διδακτορικά κ.λπ.

Από την Ιερά Οδό έχουν εμπνευστεί από την ιστορία, τους μύθους αλλά και από τα ίχνη της, δεκάδες συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποιητές, σκηνοθέτες, φωτογράφοι κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Παυσανίας, συνταγματάρχης WiliamMartinLeake(1806), Σατωμπριάν (1806), ChristopherWordsworth (1839), Γουσταύος Φλωμπέρ (1851), FerdinandStademann (1853), Kaupert «KartenvonAttica – Χάρτες της Αττικής»» (1881-1903), Δημήτρης Καμπούρογλου, Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, Ιωάννης Τραυλός, Ανδρέας Α. Παπαγιαννόπουλος–Παλιός, Κοσμάς Πολίτης (1930), Χένρι Μίλλερ (1939), Γεώργιος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Δημήτρης Πικιώνης, Παύλος Μάτεσης, Νάσος Βαγενάς, Κωστούλα Μητροπούλου, Φίλιππος Κουτσαυτής κ.ά.

Νεώτερες παρουσιάσεις για την Ιερά Οδό υπάρχουν σε πρόσφατες εκδόσεις και ιστορικά λευκώματα (Ιερά Οδός Αναζητώντας το ίχνος – Δήμος Αιγάλεω 2009, ΧΑΪΔΑΡΙ Συνάντηση με τον Ιστορία –Δήμος Χαϊδαρίου 2006, Χαϊδάρι Τόπος και Άνθρωποι – Κώστας Φωτεινάκης 2007) καθώς και σε διάφορα περιοδικά (π.χ. Αρχαιολογία).

Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στο βιβλίο «ΑΤΤΙΚΟΙ ΟΔΟΙ αρχαίοι δρόμοι της Αττικής», εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ 2010, επιμέλεια του Μανώλη Κορρέ. Στο βιβλίο αυτό δύο ενεργοί αρχαιολόγοι στην αρμόδια Εφορεία του ΥΠΠΟΤ παρουσιάζουν αναλυτικά τα τμήματα της Ιεράς Οδού από τον Κεραμεικό στο Δαφνί (η κα Ιωάννα Δρακωτού) και από το Δαφνί στην Ελευσίνα (η κα Πόπη Παπαγγελή).

Παρ΄ όλη την βαρύτητα της ιστορίας, την πλούσια επιστημονική καταγραφή της Ιεράς Οδού σε δεκάδες Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΠΑΕ), αποφασίζεται ανερυθρίαστα με δύο Υπουργικές υπογραφές η κατάχωση ενός μεγάλου τμήματος της Ιεράς Οδού το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μετά το Ιερό της Αφροδίτης και λίγα μέτρα πριν την αρχαία Λίμνη των Ρειτών (σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου). Οι Υπουργικές Αποφάσεις είναι οι εξής:
ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ03/78879/3589) του κ. Γερουλάνου, (18 Αυγούστου 2011),
ΓΓΠ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ03/46710/21472/3133) του κ. Τζαβάρα, (03 Απριλίου 2013,) σύμφωνα με όσα αναλυτικότερα αναφέρονται στην εισήγηση.


Οι ανωτέρω αποφάσεις για την κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού έρχονται σε πλήρη αντίθεση:
Με το Σύνταγμα, άρθρο 24,
Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής, Απρίλιος 2014,
Με την τοπική κοινωνία (αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Δυτικής Αθήνας)
Με την ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβούλιου Χαϊδαρίου (αρ.160, 4.7.2013)
Με το κοινό αίσθημα και τις ιστορικές και τις πολιτιστικές παραδόσεις του Ελληνικού λαού.
Με αφορμή την 18η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου (και όχι μόνο αυτός ο σύλλογος) ζητά:
Την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς οδού, και τον χαρακτηρισμό της, ως «αρχαιολογικό χώρο», καθώς αποτελεί σημαντική ιστορική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας, αλλά ολόκληρου του Ελληνικού λαού, της Ευρώπης και όλου του Κόσμου.
Τη διακοπή οποιωνδήποτε ενεργειών, δρομολογήσεων, απαιτήσεων για την κατάχωση του Ιστορικού τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού, στο ύψος του Σκαραμαγκά (CopaCopana)
Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουμε:
Στο Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων,
Στο Ελληνικό και στο Παγκόσμιο ICOMOS,
Στα Ελληνικά και αλλοδαπά Πανεπιστήμια που έχουν τμήματα ελληνικών σπουδών,
Στους Πολιτιστικούς, Εκπαιδευτικούς, Οικολογικούς κ.ά. συλλόγους
Να απαιτήσουμε από κοινού τη διάσωση και την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού ξεκινώντας από το τμήμα εκείνο που οι δύο Υπουργοί έχουν αποφασίσει να καταχώσουν.

οἰκόπολις

Τί εἴπατε; 
Λίγο κι αὐτό;
Καλά… Νὰ πιάσουμε ὅλους τοὺς σταθμοὺς τοῦ ΜΕΤΡΟ, μαζὺ μὲ τὸ ἀέροδρόμιον τοῦ Μπεν-Ζελὸν γιὰ νὰ ἀρχίσουμε νὰ μετρᾶμε…
Κι ἐὰν προλάβουμε σὲ αὐτὴν τὴν ζωή…
…τὰ ξαναλέμε!!! 


www.hellas-now.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger