Εξι ημέρες απομένουν ως την Κυριακή των ευρωεκλογών και το στοίχημα για τα κόμματα γίνεται κομβικό αφού από τις επιδόσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Σκληρά διλήμματα Σαμαρά-Τσίπρα  

Ρευστό είναι το τοπίο στην τελική ευθεία αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προτάσσουν ισχυρά διλήμματα, μετά και τον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κάτω από τον «δημοψηφισματικό πήχυ» που είχε θέσει, καθώς σε όλες τις περιφέρειες κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά ισορρόπησε μερικώς τις εντυπώσεις, με το οριακό προβάδισμα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και την είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον β΄γύρο στον Δήμο Αθηναίων. 
Η ΝΔ εμφανίζεται παρούσα στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών, αλλά η εικόνα της υπέστη πλήγμα, λόγω της αποτυχίας των υποψηφίων της στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα. Ενόψει ευρωεκλογών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως οι πολίτες με την ψήφο τους καλούνται «είτε να συμβάλουν ώστε να πάμε μπροστά είτε να αφήσουν τη χώρα να κυλήσει προς τα πίσω», ενώ ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «δημοψήφισμα για το Μνημόνιο».

Κρίσιμη κάλπη για τις πολιτικές εξελίξεις

Μηνύματα προς όλους, αλλά και ένα ρευστό πολιτικό τοπίο ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής, προέκυψαν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η ρευστότητα που προκύπτει από τα αποτελέσματα προοιωνίζεται μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη τις επόμενες έξι ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την «Ελιά», θα τεθούν ιδιαιτέρως ισχυρά διλήμματα που θα συγκλίνουν στη θέση ότι από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα κριθεί επί της ουσίας και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Ηττα της ΝΔ σε Αττική και Μακεδονία
Οπως προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα, η ΝΔ καταγράφει μεν παρουσία σε 12 από τις 13 περιφέρειες στον β΄ γύρο της αναμέτρησης, αλλά η εικόνα της υπέστη πλήγμα από το γεγονός ότι θα εμφανιστεί χωρίς υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής όπου συγκεντρώνεται το 30% των ψηφοφόρων, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων όπου ο «εμφύλιος» μεταξύ του Αρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη την έθεσε για πρώτη φορά εκτός μάχης, ενώ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιάννης Ιωαννίδης θα δώσει τη μάχη του β΄ γύρου ανίσχυρος έναντι του «αντάρτη» Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τα exit polls ξεγέλασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να κερδίζει αρχικά τις εντυπώσεις με την «πρωτιά» της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και την είσοδο του κ. Γ. Σακελλαρίδη στον β΄ γύρο της Αθήνας. Ομως, το ποσοστό της κ. Δούρου είναι κατά περίπου 8 μονάδες χαμηλότερο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012, ενώ και οι επιδόσεις των υπόλοιπων υποψηφίων περιφερειαρχών της Κουμουνδούρου κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν εσφαλμένη εικόνα για την κ. Δούρου και τον κ. Σακελλαρίδη και δεν είχαν καταγράψει το μέγεθος της δυναμικής τους.

Η Ελιά δεν άνοιξε φτερά, αντίθετα
Μηνύματα έστειλαν οι κάλπες και στους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι είχαν καλές επιδόσεις, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίσθηκαν ως ανεξάρτητοι, ενώ με δεδομένο το κλίμα πόλωσης που θα ακολουθήσει, είναι αμφίβολο εάν οι ψήφοι που έλαβαν θα μεταφραστούν σε καλή επίδοση της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές. 

Επικίνδυνη άνοδο καταγράφει η Χρυσή Αυγή, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα. Τέλος, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει στις περιφέρειες ανοδική τάση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, πτωτικά εμφανίζονται να κινούνται ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Οι δημοσκοπήσεις ξεγέλασαν για τη Χρυσή Αυγή
Σημαντικά ενδυναμωμένη βγαίνει η Χρυσή Αυγή απο τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2012 δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες δεν κατάφερε να καταγράψει την ανθεκτικότητα του ακροδεξιού μορφώματος ιδιαίτερα στον Δήμο Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται ότι θα καταγράψει ποσοστό λίγο πάνω απο το 16% , την ώρα που το σύνολο των δημοσκοπήσεων τον έδειχναν σε μονοψήφια νούμερα, κοντά στο 8-9%.

Διπλάσια ποσοστά πήρε ο Κασιδιάρης
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ΧΑ φαίνεται να υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά της στην Αθήνα καθώς στις εθνικές εκλογές του 2012 έλαβε 7,81%.

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κασιδιάρης καταγράφοντας ποσοστό 20% αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει τις περιοχές Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια. Υψηλό ποσοστό περίπου στο 18% καταγράφει και στο 6ο διαμέρισμα (Κυψέλη, Πατήσια) ενώ το χαμηλότερο εμφανίζεται στο 7ο διαμέρισμα (Αμπελόκηποι, Πολύγωνο).

Και ο Παναγιώταρος με καλά ποσοστά
Στην Περιφέρεια Αττικής, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε λάβει 7,9%. Σήμερα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Παναγιώταρος λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 11%.
Ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση πάντα με τα εκλογικά ποσοστά του 2012 εμφανίζεται η ΧΑ και στην Κεντρική Μακεδονία καθώς φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό λίγο κάτω απο το 9% όταν τον Ιούλιο του 2012 είχε πάρει 7,2%.

Πτώση της Χρυσής Αυγής μόνο στον Πειραιά
Πτώση εμφανίζει το φιλοναζιστικό κόμμα στον Δήμο Πειραιά καθώς η υποψηφιότητα του βουλευτή Νίκοιυ Κούζηλου συγκεντρώνει ποσοστό λίγο πάνω απο το 5% όταν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2012 το κόμμα είχε πάρει 8,26%.

www.iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger