Ανησυχία προκαλεί σε όλο τον κόσμο η αποκάλυψη ότι χάκερς μπορούν, με λογισμικό που κοστίζει μόλις 40 δολάρια, να “καταλάβουν” την κάμερα οποιουδήποτε υπολογιστή και έτσι να παρακολουθούν όσα κάνει ο χρήστης του, χωρίς αυτός να το γνωρίζει.

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, η αποκάλυψη έγινε προ ημερών, όταν οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος των δημιουργών και των χρηστών του λογισμικού Blackshades, που επιτρέπει σε όσους το χρησιμοποιούν να “μολύνουν” τους υπολογιστές των θυμάτων τους με αποτέλεσμα να τους κατασκοπεύουν. Με το λογισμικό αυτό, αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία του θύματος, τις φωτογραφίες, την κάμερα αλλά και το μικρόφωνο.

Θύματα του Blackshades, το οποίο έχει πουληθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, υπολογίζεται ότι είναι 500.000 υπολογιστές παγκοσμίως.

Οι χρήστες του το χρησιμοποιούν συχνά όχι μόνο για να κατασκοπεύουν, αλλά και για αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους. Δημοφιλής πρακτικές είναι να τραβούν προσωπικές φωτογραφίες και να εκβιάζουν απαιτώντας χρήματα ή να “κλειδώνουν” τα αρχεία ενός υπολογιστή και να ζητούν αμοιβή για να τα “ξεκλειδώσουν”.

Έπειτα από τις αποκαλύψει αυτές, το FBI έδωσε οδηγίες, προς τα πιθανά αλλά και υποψήφια θύματα του Blackshades.

Ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει μολυνθεί από το λογισμικό είναι οι εξής:
* Ο κέρσορας του ποντικιού κινείται χωρίς να τον κουνάτε εσείς.
* Το φως της κάμερας ανάβει, ενώ δεν τη χρησιμοποιείτε.
* Ενώ χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, ξαφνικά η οθόνη σβήνει μόνη της.
* Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα usernames και passwords για online λογαριασμούς σας.
* Εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη σας παράθυρα chat.
* Ξαφνικά ο υπολογιστής σας γίνεται πολύ “αργός”.

Για να προστατευτείτε από τέτοια λογισμικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κάνετε κλικ σε e-mails σε άγνωστα links ή συνημμένα.

Επίσης, βοηθά εάν κάνετε τα updates των λειτουργικών συστημάτων και anti-virus συχνά.

Και για να είστε σίγουροι ότι οι χάκερς δεν θα παρακολουθούν κάθε προσωπική στιγμή σας μέσω της κάμερας του υπολογιστή σας (σ.σ. μπορούν να το κάνουν ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή την κάμερα), είναι καλύτερο να κλείνετε το κομπιούτερ όποτε δεν το χρησιμοποιείτε αλλά και να καλύψετε με μαύρη κολλητική ταινία την webcam.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger