Ως πριν λίγες ημέρες, όλα τα προγνωστικά μας στοιχεία αλλά και τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλίσει με αρκετούς καύσωνες και πολύ ζέστη σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Αυτά τα στοιχεία πλέον, φαίνεται να χάνουν την αξιοπιστία τους σύμφωνα με τις νεότερες αναλύσεις που κάναμε σε όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Όλη η ανάλυση, βασίζεται πάνω στις καιρικές συνθήκες που συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού κατά τον μήνα Μάιο σε όλη το βόρειο ημισφαίριο, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Παρατηρήθηκαν περισσότερο βόρειοι, βορειοδυτικοί και δυτικοί άνεμοι, παρά νοτιάδες και νοτιοδυτικοί άνεμοι. Έτσι δικαιολογείται και το γεγονός πως ως τώρα δεν νιώσαμε στην χώρα μας ιδιαίτερη ζέστη, αντίθετα όμως είχαμε αρκετές βροχές, καταιγίδες και ψύχρα ως και κρύο σε πολλές ημιορεινές περιοχές για την εποχή που διανύουμε.

Ήδη μπήκαμε στον Ιούνιο και ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι. Αντίθετα σε όλη την Ελλάδα παρατηρούνται θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο θερμοκρασιών για τις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ο υδράργυρος με δυσκολία αγγίζει τους 23-24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι, έχουν μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα, ψυχρότερες αέριες μάζες από την βόρεια, βορειοδυτική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες στα βάθη της Ασίας, ακόμα όμως και σε περιοχές της Ρωσίας, παρατηρήθηκαν πρόωροι καύσωνες με θερμοκρασίες άνω των 40oC, ήδη από τα μέσα του Μάη.

Συμπερασματικά λοιπόν και ύστερα από αυτή την ξαφνική αλλά σταθερή όπως όλα δείχνουν αλλαγή των προγνωστικών στοιχείων των μοντέλων καιρού, φαίνεται πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ψυχρό, ωστόσο θα έχει και κάποια διαστήματα με μικρούς καύσωνες κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο Ιούνιος δείχνει να είναι ένας μήνας όχι τόσο ζεστός, με πολλές καταιγίδες σε αρκετά μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Πάντως, αν και το περσινό καλοκαίρι δεν χαρακτηρίστηκε τόσο θερμό, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι ψυχρό σε μεγάλο τμήμα τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας. Ωστόσο σας είχαμε αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλίσει ζεστό, υπάρχει ενδεχόμενο και μάλιστα μεγάλο να αλλάξουν αυτά τα στοιχεία την τελευταία στιγμή, πράγμα που έγινε.

Ζητούμε την κατανόηση σας, αλλά το ότι προσπαθούμε να προβλέψουμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τον καιρό της Ελλάδας ακόμα και για μετά από έναν ολόκληρο μήνα, δημιουργεί πολλές φορές και ανατροπές σε κάποιες προβλέψεις που κάνουμε, όπως ακριβώς έγινε και τώρα.

Όλα αυτά γίνονται για την καλύτερη ενημέρωση σας όσον αφορά τον καιρό για αρκετές ημέρες μετά, ως και έναν μήνα μετά. Το γεγονός ότι καθημερινά έχουμε χιλιάδες επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας, μας δείχνει ότι μας εμπιστεύεστε και έτσι λοιπόν και εμείς θα συνεχίσουμε την έγκαιρη ενημέρωση που κάνουμε προς εσάς για τον καιρό τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger