Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον στη Ρουμανία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός φυτώριου έντασης, που θα αποδειχθεί πονοκέφαλος, όχι μόνο για το κράτος αυτό, αλλά και για τους πλησιέστερους γείτονές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη του ΟΗΕ προσπαθούν να εγκαταστήσουν από το Ιράκ στη Ρουμανία αρκετές χιλιάδες εκπροσώπους της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού λαού («Μουτζαχεντίν ε Χαλκ»). Η μέριμνα της θεωρούμενης πολιτισμένης κοινότητας για τους ριζοσπάστες είναι απλή: οι Μουτζαχεντίν θεωρούν ως αποστολή τους τον αγώνα κατά του Ιράν, το οποίο η Δύση είναι διατεθειμένη να αποδυναμώσει με όλα τα δυνατά μέσα.

Οι «Μουτζαχεντίν ε Χαλκ» θεωρούνται - τόσο από το Ιράκ, όσο και από το Ιράν - ως τρομοκρατική οργάνωση. Αρχικά, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούσαν επίσης τα μέλη των «Μουτζαχεντίν ε Χαλκ» τρομοκράτες. Πρόσφατα όμως αφαίρεσαν την οργάνωση αυτή από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Και είναι απόλυτα κατανοητό γιατί. Αφού, με βάση τη γνωστή ρήση, «ο εχθρός του εχθρού μου - είναι φίλος μου»... Για την ώρα, οι προσπάθειες των ΗΠΑ αποβαίνουν άκαρπες, παρά το γεγονός ότι έχουν επιλέξει μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική της Ουάσιγκτον. Δεν αποτελεί για κανέναν μυστικό ότι, τόσο φανερά όσο και κρυφά, προστατεύουν τη Ρουμανία και τη θεωρούν πεδίο των γεωπολιτικών τους συμφερόντων καθ' όλη τη μετασοβιετική περίοδο. Και, φυσικά, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν για αυτό κάποιο αντάλλαγμα. Το οποίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαντάζει υπερβολικό.

Παρόλ' αυτά, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, το θέμα της εγκατάστασης των Μουτζαχεντίν συζητήθηκε στη συνάντηση του Δεκεμβρίου των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, Τζον Κέρι και Τίτους Κορλετσιάν, στις Βρυξέλλες. Παρεμπιπτόντως, ένα χρόνο πριν την ετοιμότητά τους να δεχθούν μέρος των ανταρτών «Μουτζαχεντίν ε Χαλκ» δήλωσαν η Γερμανία και η Αλβανία. Ωστόσο, η ηγεσία της οργάνωσης επιμένει σε μια συνολική εγκατάσταση και των τριών χιλιάδων ομοϊδεατών της που βρίσκονται στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Κάτι που, φυσικά, οι αλβανικές και οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να το επιτρέψουν στον εαυτό τους - είναι πολύ επικίνδυνο. Οι ηγέτες των τρομοκρατών βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τους δεχθεί και στο Ιράκ έχουν αρχίσει ήδη να υφίστανται πυραυλικές επιθέσεις από αγνώστους. Οι ακτιβιστές της οργάνωσης κατηγορούν την τωρινή ιρακινή κυβέρνηση, επειδή η ίδια εμμένει ανοιχτά στην επανεγκατάσταση των ριζοσπαστών αλλού.

Η υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου είναι επικίνδυνη, αλλά ελάχιστα πιθανή - σημειώνει ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντεμιντένκο: Η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που έχουν υποβληθεί σε ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση, σε μια μάλλον ασταθή ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν θα εξασφαλίσει ηρεμία. Αλλά το σενάριο αυτό είναι απίθανο να υλοποιηθεί. Ακόμα και οι ρουμανικές αρχές συνειδητοποιούν τί είναι αυτό που αντιμετωπίζουν. Οι μαχητές έχουν μια ιδιαίτερη ψυχολογική και νοητική υποδομή. Είναι αφοσιωμένοι στον πόλεμο κατά και δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο. Αλλά αν το σενάριο υλοποιηθεί, αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση με τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στην Ευρώπη, πολύ δε περισσότερο, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με τα μέλη της «Αλ Κάιντα» που δραστηριοποιούνται ενεργά στο νότιο τμήμα της ηπείρου.

*Η άποψη της σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου

Ιλιά Χαρλάμοφ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger