Πηγή: ITAR-TASS

Μέχρι το 2023, η Ρωσία θα ξεπεράσει την ΕΕ και θα καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δημητριακών παγκοσμίως. Θα συνεχίζει όμως να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Αυτό προβλέπουν σε έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία το 2023, θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δημητριακών στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ξεπερνώντας την ΕΕ και την Αυστραλία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα αυξηθούν κατά 8 εκατομμύρια τόνους. Για λόγους σύγκρισης των μεγεθών, σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (έληξε στις 30 Ιουνίου), η Ρωσία εξήγαγε 25,4 εκατ. τόνους δημητριακών, εκ των οποίων 18,3 εκατ. τόνους σιτάρι, 4 εκατ. τόνους καλαμπόκι και 2,7 εκατ. τόνους κριθάρι. Αυτό, είναι το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της Ρωσίας, με το ρεκόρ να ανήκει στο 2013, έτος που οι ρώσοι παραγωγοί εξήγαγαν 28,1 εκατ. τόνους δημητριακών. Το 2014, η Ουκρανία εξήγαγε 31,7 εκατ. τόνους και η ΕΕ, 36,1 εκατ. τόνους αντίστοιχα.

Μεγάλες εξαγωγές

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο αναλυτή της «Wild Bear Capital» Βίκτορ Νεουστρόγιεφ, το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία στην παγκόσμια κατάταξη του διεθνούς εμπορίου δημητριακών, οφείλεται στην μεγάλη εσωτερική αγορά της χώρας. Έτσι, το 2013, η εγχώρια κατανάλωση δημητριακών στη Ρωσία ανέρχονταν σε περίπου 67 εκατομμύρια τόνους. Στην Ουκρανία, το 2013, η συγκομιδή ήταν 63 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, παραγωγή που αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Στην προαναφερόμενη όμως ποσότητα σιτηρών, συμπεριλαμβάνονται όλες οι εξαγωγές που έγιναν την ίδια χρονιά.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πωλούν τα γεωργικά τους προϊόντα σε διαφορετικούς πελάτες. «Οι κύριοι αγοραστές των ρωσικών σιτηρών φέτος είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Τουρκία, έχει ήδη αγοράσει 3,746 εκατ. τόνους σιτηρών και η βορειοαφρικανική χώρα 3,306 εκατ. τόνους. Στην τρίτη θέση, ξαναμπήκε η Σαουδική Αραβία με 1,413 εκατ. τόνους», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της «Golden Hills- Kapital AM», Νατάλια Σαμοΐλοβα.

Η σειρά των χωρών - εισαγωγέων των ουκρανικών δημητριακών, είναι αντίστοιχα: Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Λευκορωσία, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εσόδων και Τελών της Ουκρανίας. «Οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν στην Ουκρανία να καλλιεργήσει με επιτυχία χειμερινό σιτάρι και το καλοκαίρι καλαμπόκι», λέει ο Βίκτορ Νεουστρόγιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Ρωσία παρόμοιες κλιματικές συνθήκες παρατηρούνται μόνο στο κεντρικό ευρωπαϊκό τμήμα και στο νότο της χώρας, ενώ στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή καλλιεργείται κυρίως ανοιξιάτικο σιτάρι, αν και το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους στις περιοχές αυτές εξακολουθεί να είναι ακαλλιέργητη γη.

«Οι περισσότερες από τις σιτοπαραγωγικές περιοχές στη Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, βρίσκονται σε ζώνες υψηλού ρίσκου της καλλιέργειας, γεγονός που δεν επιτρέπει στους αγρότες να πετυχαίνουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ρύθμισης της αγοράς γεωργικών προϊόντων, αλιείας και βιομηχανίας τροφίμων του ρωσικού υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, Μιχαήλ Στολμπόφ.

Επιστροφή στη διεθνή αγορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές δημητριακών εξαιτίας μιας ανώμαλης περιόδου ξηρασίας που έπληξε τη χώρα. Τότε, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι θα χάσει τη θέση της ως μια από τις ηγέτιδες σιτοπαραγωγικές δυνάμεις, ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Στολμπόφ, «η Ρωσία σκοπεύει να αξιοποιήσει πρακτικά κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για να αυξήσει την παραγωγή δημητριακών στα επόμενα 10-15 χρόνια μέχρι τα 115-130 εκατομμύρια τόνους, ένα επίπεδο συγκομιδής που θα εξασφαλίσει σταθερές εξαγωγές σιτηρών της τάξης των 35-40 εκατομμύρια τόνους ετησίως».

Η ανάπτυξη των ρωσικών εξαγωγών εμποδίζεται επίσης και από τις υπανάπτυκτες λιμενικές υποδομές της χώρας. «Η Ουκρανία έχει μια πιο ευνοϊκή γεωγραφική θέση όσον αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Στη Ρωσία, οι περισσότερες από τις σιτοπαραγωγικές περιοχές είναι απομακρυσμένες από τα λιμάνια και οι παραγωγοί έχουν υψηλότερο κόστος μεταφοράς του «χρυσού» καρπού της γης από την περιοχή τους σε εξαγωγικό λιμάνι», λέει ο Μιχαήλ Στολμπόφ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ρωσική κρατικής εταιρείας «United Grain Company (UGC)» Αικατερίνα Ντονσκίχ, ο πιο κερδοφόρος και πιο βολικός τρόπος μεταφοράς αγροτικών φορτίων παγκοσμίως είναι μέσω βαθέων λιμένων. Η UGC σύντομα θα ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του τερματικού σταθμού στο Νοβοροσίσκ, μέσω του οποίου εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες των ρωσικών σιτηρών. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης σιτηρών θα αυξήσει τη σημερινή δυνατότητα φόρτωσης από 3,8 εκατ. τόνους, στους 5,6 εκατ. τόνους. Επιπλέον, ο ρωσικός αγροτοβιομηχανικός κολοσσός σχεδιάζει να αναπτύξει τον «ανατολικό διάδρομο σιτηρών» που θα διευκολύνει την παραλαβή σιτηρών από τη Σιβηρία, όπου υπάρχει ήδη ένα πλεόνασμα στην παραγωγή της τάξης των 3 εκατ. τόνων ετησίως. «Για το σκοπό αυτό, στην περιφέρεια Πριμόριε στη ρωσική Άπω Ανατολή, θα κατασκευαστεί ένας τερματικός σταθμός φόρτωσης σιτηρών στο λιμάνι Ζαρούμπινο, ένα κοινό έργο της UGC με την εταιρεία «Σούμα», που θα αυξήσει την εξαγωγική μας δυνατότητα», προσθέτει η Αικατερίνα Ντονσκίχ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger