«Κόκκινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Στε) στον αποκλεισμό των γυναικών από την πρόσληψή τους... ως ειδικών φρουρών, ο οποίος προβλέπονταν με τον Ν. 2734/1999.

Με απόφασή της η Ολομέλεια έκρινε ότι ο εν λόγω περιορισμός είναι αντισυνταγματικός και απέρριψε έφεση που είχε ασκήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά απόφασης του Εφετείου που δικαίωσε γυναίκα η οποία αποκλείστηκε από διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών.

Τελικώς, η γυναίκα προσελήφθη αφού ο επίμαχος νόμος τροποποιήθηκε (με τον ν. 3181/20030) και επετράπη η πρόσληψη γυναικών για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.

Τώρα, η Ολομέλεια στο σκεπτικό της απόφασής που εξέδωσε στο μεταξύ- όπως αναφέρει ο δικηγόρος κ. Πέτρος Αγγελάκης που χειρίστηκε την υπόθεση - σημειώνει: «Η επίκληση στην εισηγητική έκθεση του ν. 2734/1999 των καθηκόντων των ειδικών φρουρών, καθώς και του στοιχείου του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών των καθηκόντων αυτών, η άσκηση των οποίων απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, δεν αποτελούν λόγω της γενικότητάς τους, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν το θεσπιζόμενο αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των δραστηριοτήτων των ειδικών φρουρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ και συγκεκριμένα στην επταμελή σύνθεση του Γ΄Τμήματος εκκρεμεί το θέμα της θέσπισης κοινού ορίου αναστήματος για άνδρες και γυναίκες που ανέρχεται στο 1,70μ. για την εισαγωγή τους στην αστυνομία

Η πλευρά των προσφευγόντων υποστηρίζει πως ανάστημα 1,70 μ. υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο ύψους των Ελληνίδων, το οποίο όπως υποστηρίζει ανέρχεται στο 1,63μ. σύμφωνα με μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τους προσφεύγοντες το συγκεκριμένο ανάστημα διαθέτει μόνον το 19% του γυναικείου πληθυσμού με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 81% των γυναικών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger