Μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια ανακοίνωσε προσφάτως μια νέα, σημαντικότατη ανακάλυψη. Εντοπίστηκε το γονίδιο που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και χαρίζει μακροζωία.

Οι εργαστηριακές μελέτες που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε ένα πρότυπο οργανισμό, τη λεγόμενη δροσόφιλα ή μύγα των φρούτων, κατέδειξαν ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που απομακρύνει αποτελεσματικά τα «κυτταρικά κατάλοιπα» της διαδικασίας γήρανσης και συνδέεται άμεσα με ασθένειες της τρίτης ηλικίας.

Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν το γονίδιο AMPK, διαπίστωσαν ότι επιμηκύνθηκε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής της δροσόφιλας, συγκεκριμένα κατά 30%. Για τον άνθρωπο, μια αντίστοιχη εξέλιξη θα σήμαινε 24 επιπλέον χρόνια ζωής και μάλιστα με καλή υγεία.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Γουόκερ δηλώνει πως «η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για τη βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο και μπορεί πιθανώς να συμβάλλει στην επιβράδυνσή της». Κατ' επέκταση, θα βελτιωθεί η έκβαση της υγείας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger