Με αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής απαντά και η Ελλάδα στις απειλές πολέμου της Άγκυρας και στρέφει την προσοχή της στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στο Καστελόριζο δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αποπλέουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας από τη ναυτική βάση του Ακσάζ προκειμένου να διεξάγουν με ΝΑΤΟική συμμετοχή την άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανώτατη πηγή του Πενταγώνου ανέφερε προ ολίγου πώς στα σκάφη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις τόσο στη UNIFIL όσο και στην Active Endeavour, πρόκειται για την ΤΠΚ «Καβαλούδης» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς», έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές και μέσα σε αυτές είναι και η αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής.
Άλλωστε, όπως επισήμανε η ίδια πηγή, κατά την αποστολή επιχειρήσεων εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων υπάρχουν κανόνες εμπλοκής. «Απλά τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα», αφήνοντας να εννοηθεί πώς έχει αυξηθεί το level σε περίπτωση που τα ελληνικά πλοία δεχθούν κάποια παρενόχληση από τα τουρκικά τα οποία είναι βέβαιο πώς θα μπουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν απελευθερωθεί οι κανόνες εμπλοκές για τα τουρκικά πλοία και θα γίνει χρήση τους αν βρεθούν αντιμέτωπα με ελληνικά ή άλλα πολεμικά πλοία έχουν ανεβάσει το «θερμόμετρο» στα ύψη.
Από ελληνικής πλευράς γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς εκτιμάται πώς η τουρκική αντίδραση έρχεται σε συνέχεια της τριμερούς σύσκεψης στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με θετικά αποτελέσματα για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όμως σε περίπτωση που προκληθούμε εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ήταν απάντηση ανώτατου αξιωματικού από το ελληνικό Πεντάγωνο, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής». Οι κανόνες εμπλοκής σημειώνεται πώς έχουν μια διαβάθμιση και μπορεί να είναι από επίπεδο κυβερνήτη πολεμικού πλοίου μέχρι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΚΥΣΕΑ.
«Ασφαλώς περιμένουμε αντίδραση και έχουμε εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ακόμη αυτό της πρόκλησης θερμού επεισοδίου, παρότι το θεωρούμε ακραίο και εκτιμούμε ότι η Τουρκία δεν θα φθάσει μέχρι εκεί υπακούοντας τα δικά της συμφέροντα», ανέφερε κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας σαφώς την ανησυχία της.
Το όλο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εντός της ημέρας, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξημένη ετοιμότητα όσο διαρκεί η άσκηση των Τούρκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με την επωνυμία «Γαλάζια Φάλαινα».
Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν δώσει ρόλο ναυαρχίδας για τη συγκεκριμένη άσκηση στην κορβέτα «Buyukada», η οποία πριν μερικές ημέρες είχε παραβιάσει επτά φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα κάνοντας βόλτες στο Αιγαίο. Από τη «Buyukada» θα παρακολουθήσει τη «Γαλάζια Φάλαινα» ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger