Το Philae σώπασε, πιθανώς οριστικά, λίγο πριν τον προγραμματισμένο τερματισμό της επικοινωνίας του με τη Γη τα ξημερώματα του Σαββάτου



Τα δεδομένα του Rosetta θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν στη Γη το νερό της, ίσως και τα βασικά συστατικά της ζωής.



Η αποστολή, κόστους 1,3 δισ. δολαρίων, φαίνεται ότι δεν είχε την κατάληξη που όλοι περίμεναν. Το ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P μόλις που πρόλαβε να στείλει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα πριν η μπαταρία του εξαντληθεί και το ρίξει σε κώμα και πλέον όλοι περιμένουν να δουν αν το τρυπάνι του ρομπότ λειτούργησε και έδωσε δείγματα για ανάλυση.

Πάντως οι υπεύθυνοι της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον Στεφάν Ούλαμετς, υπεύθυνος της συσκευής να δηλώνει ότι:  «Το μηχάνημα λειτούργησε καταπληκτικά κάτω από δύσκολες συνθήκες, και δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τη συναρπαστική επιστημονική επιτυχία του».
Πριν την απώλεια επαφής οι μηχανικοί της αποστολής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έδωσαν εντολή στο Philae να ανυψώσει τον κορμό του κατά 4 εκατοστά και να στρέψει το σώμα του προς το φως, ελπίζοντας ότι αυτό θα προσφέρει λίγη περισσότερο φώς για τη φόρτιση της μπαταρίας του, και θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger