Ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο health.com αποκαλύπτει την ύπαρξη συγκεκριμένων τροφίμων, τα οποία καταναλώνονται από την πλειοψηφία του πληθυσμού, ωστόσο φαίνεται πως επηρεάζουν το DNA και περιορίζουν –επί της ουσίας- τις πιθανότητές σας να... γεράσετε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια τρόφιμα επηρεάζουν τα τελομερή –άκρες των χρωμοσωμάτων (ορισμένοι επιστήμονες τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές άκρες στο τελείωμα των κορδονιών για παπούτσια)- που αποτελούν «κλειδί» για την προστασία του DNA, ενώ το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία και θάνατο των κυττάρων, που με τη σειρά τους ενοχοποιούνται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Δείτε αναλυτικά ποια είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τρόφιμα που συμβάλουν στο συρρίκνωση των τελομερών
Αναψυκτικά
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5.039 ενήλικες και δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Public Health», η ημερήσια κατανάλωση 565 γραμμαρίων αναψυκτικών σχετίζεται με 4,6 χρόνια πρόωρης γήρανσης.
Επεξεργασμένο κρέας
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 σε δείγμα 840 ατόμων και δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» εξέτασε τις επιδράσεις που είχε το επεξεργασμένο κρέας στο μήκος των τελομερών. Όπως προέκυψε όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα είχαν πιο κοντά τελομερή, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.
Κόκκινο κρέας
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» καταδεικνύει ότι, όσο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος στα ποντίκια τόσο μειώνεται το μήκος των τελομερών στα κύτταρα του παχέος εντέρου. Παρόμοια αποτελέσματα φαίνεται να υπάρχουν και από το λευκό κρέας, ωστόσο οι επιδράσεις από το κόκκινο είναι μεγαλύτερες.
Αλκοόλ
Μελέτη του 2010, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, καταδείκνυε ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία συρρίκνωσης των τελομερών.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger