Μόνιμη ναυτική δύναμη εντός της κυπριακής ΑΟΖ δημιουργεί η Τουρκία και μάλιστα με κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα πετούν μέσα στο FIR Λευκωσίας για να ελέγχουν την περιοχή σαν να επρόκειτο για δική τους κυριαρχία. Κι όλα αυτά για την προστασία του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» που συνεχίζει ακάθεκτο να αλωνίζει πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις έρευνες και από τις αρχές του νέου έτους με επέκταση ή έκδοση νέας NAVTEX.

Η συστηματική, προκλητική και άνευ προηγουμένου τουρκική πρόκληση, με στρατιωτική παρουσία μάλιστα, σε βάρος της Κύπρου τείνει να λάβει χαρακτηριστικά τετελεσμένου γεγονότος, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται στην Αθήνα τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος χαριεντίζεται με τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας επί της ουσίας «πλάτες» στην Άγκυρα.

Δείτε λοιπόν πως απάντησε η Τουρκία στην υποχωρητικότητα της Ελλάδας και ασφαλώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας που επίσης φέρει ευθύνη για την έκβαση των γεγονότων.

Με επίσημη ανακοίνωση του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αναφέρει πώς «πολεμικά πλοία θα βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στις έρευνες του, από κάθε πιθανή παρενόχληση από όπου και αν προέρχεται αυτή».

Δηλαδή οι Τούρκοι όχι μόνο δεν σκοπεύουν να φύγουν από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά βάζουν την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada» να βρίσκεται σε μόνιμη βάση δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» στο οποίο έχει δοθεί άδεια από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, την TPAO, να διεξάγει έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ.

Η άδεια αυτή, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, έχει δοθεί από το ψευδοκράτος. Η Τουρκία επιχειρεί δηλαδή νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και θέτει προς υπεράσπιση των… δικαιωμάτων του τον τουρκικό Στόλο.

Eκτός από την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada», όπως επίσης αναφέρεται, και η τουρκική φρεγάτα «Gediz», θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή στην περιοχή έτσι ώστε να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που παρενοχληθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ακόμη δύο πλοία, όπως συμβαίνει και σήμερα, εναλλάσσονται στο ρόλο της παρακολούθησης του γεωτρύπανου στο «οικόπεδο 9». Θα έχει επί μονίμου βάσεως η Τουρκία τέσσερα πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα παρέχει και πολεμικά αεροσκάφη, F-16, τα οποία θα υπερίπτανται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα της «καυτής» περιοχής και θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις με εντολή εμπλοκής αν παρατηρηθούν «ύποπτες» κινήσεις προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Θεωρούν οι Τούρκοι πώς έχουν δικαιώματα και στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας και προκαλούν λέγοντας πώς θα μπαίνουν σε αυτόν όποτε θέλουν με σκοπό να συνδράμουν την από θαλάσσης «εισβολή» ή να προστατεύσουν την «εισβολή» αυτή από άλλα αεροσκάφη. Ποια; Τα ελληνικά ή μήπως τα ισραηλινά που κάνουν ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας.

Tο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας λοιπόν που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προσκαλώντας τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και την κουστωδία του όχι μόνο δεν είχε αποτέλεσμα ως προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αποθράσυνε τους Τούρκους που είναι έτοιμοι να στείλουν ολόκληρο το Στόλο πάνω από τα κοιτάσματα της Κύπρου.

Εκτός βέβαια και αν στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτός. Δηλαδή η κλιμάκωση για να οδηγηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αν συμβαίνει αυτό τότε μιλάμε για μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού, αφού μετά την κυπριακή ΑΟΖ σειρά παίρνει η ελληνική ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα το Καστελόριζο που αμφισβητούν οι Τούρκοι προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες τις ανατολικής Μεσογείου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger