Η νομοθεσία στην Ισπανία έκανε σημαντικές αλλαγές και πλέον απαιτεί από τους διαδικτυακούς τόπους να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων από άλλες πηγές.

Δηλαδή, από εφημερίδες, περιοδικά ή ακόμη και άλλα sites. Κάτι που αναγκάζει την Google να φύγει από την Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρία προχωρά στο κλείσιμο της υπηρεσίας παροχής ειδήσεων μέσω του Google News. Κάτι που αφορά όχι μόνο τους αναγνώστες εντός του ισπανικού κράτους, αλλά και αυτούς που διαβάζουν Google News στην ισπανική γλώσσα από οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη.

Σε ανακοίνωσή της, η Google τονίζει ότι ο νέος νόμος στην Ισπανία καθιστά την υπηρεσία Google News μη βιώσιμη δεδομένου ότι δεν προβάλλονται σε αυτήν διαφημίσεις και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν έσοδα για την εταιρεία ώστε να πληρώνει για τη δημοσίευση ειδήσεων. Όπως γνωστοποίησε η Google, η υπηρεσία ειδήσεων στην ισπανική γλώσσα θα τερματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος περί δικαιωμάτων στην Ισπανία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. «Ο νέος νόμος απαιτεί από τους εκδότες να χρεώνουν την υπηρεσία Google News κάθε φορά που εμφανίζεται σε αυτήν ακόμη και ένα μικρό κομμάτι από το περιεχόμενό τους. Επίσης, δεν τους αφήνει περιθώριο να μην χρεώσουν τη Google News» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Google.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου BBC, ότι σκοπεύει να μετακινήσει εκτός Ρωσίας τους τεχνικούς που υποστηρίζουν το γραφείο της εταιρείας στη χώρα, παρότι διαβεβαιώνει ότι παραμένει «πιστή στο ρωσικό κοινό».

Η Ένωση Ισπανών Χρηστών του Διαδικτύου εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τη χθεσινή ανακοίνωση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα κλείσει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Google News στη χώρα, ενώ οι εκδότες καλούν σε μια διαπραγμάτευση.

«Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα, τα οποία, με την εξαφάνιση των πληροφοριών από τους από τη μηχανή αναζήτησης, θα χάσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπους τους», προειδοποιεί η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη η Google ανακοίνωσε το επερχόμενο κλείσιμο της ειδησεογραφικού της ιστότοπου στην Ισπανία, που συνδέεται με την εφαρμογή από τον Ιανουάριο ενός νέου νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία βάσει του οποίου θα πρέπει να καταβάλλεται αποζημίωση για τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο Google News.

«Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κλεισιμάτων» ισπανικών επιχειρήσεων του χώρου του διαδικτύου», είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βίκτορ Ντομίνγκο.ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger