Η Τουρκία χαιρετίζει τη ρωσική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης, αλλά ζητά την απομάκρυνση Άσαντ, ο οποίος, κατά τους Τούρκους, δεν έχει πλέον καμία νομιμοποίηση, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Καμία χώρα, της Ρωσίας και του Ιράν περιλαμβανομένων, δεν πρέπει να απομονωθεί από την ειρηνευτική διαδικασία, εφόσον ασκούν επιρροή στην Συρία”, είπε ο Τούρκος υπουργός. 

Παρά την σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, η Συρία παραμένει το μεγάλο αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις και το σημείο που τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα συγκρούονται ανοιχτά. 

Αν και η αναφορά του Τούρκου υπουργού θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική, στην πραγματικότητα η εμμονή της Τουρκίας όχι απλώς στην στην εκδίωξη Άσαντ, αλλά στην αποπομπή του καθεστώτος Άσαντ, είναι δεδομένη. 

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να “θυσιάσουν” τον Άσαντ, ως πρόσωπο, προκειμένου να διασώσουν το καθεστώς και να μην επιτρέψουν τη δημιουργία ενός σουνιτικού, και κατά συνέπεια φίλα προσκείμενου στην Τουρκία, συριακού κράτους. 

Η Ρωσία ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης, καλώντας στο τραπέζι του διαλόγου τόσο την συριακή κυβέρνηση, όσο και την συριακή αντιπολίτευση, η οποία εδρεύει στην Τουρκία. 

Η συριακή αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση, αλλά, την τελευταία στιγμή, μάλλον με τουρκική προτροπή, λέει πως δεν ξέρει τίποτα περί ρωσικής πρωτοβουλίας. 

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

Δημοσίευση σχολίου

Blogger