Απανωτά είναι τα χαστούκια που τρώει η κυβέρνηση. 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s πριν από λίγη ώρα με έκθεση που δημοσίευσε διαψεύδει τον Αντώνη Σαμαρά και τους υποστηρικτές της θεωρίας του Grexit επισημαίνοντας πώς το ενδεχόμενο αυτό ένα «σχεδόν απίθανο σενάριο». 

Την ίδια στιγμή γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Die Zeit υποστηρίζουν πώς το ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί». «Είναι η καλύτερη εκδοχή», σημειώνει η εφημερίδα.

Την ώρα που η κυβέρνηση αναγάγει σε μείζον θέμα κινδυνολογίας κάθε δήλωση Ευρωπαίου «κλητήρα» πώς με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται οι πιθανότητες ενός Grexit, έρχεται η Moody’s να τονίσει πώς μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2012.

Πρόκειται για έναν οίκο αξιολόγησης, τις αγορές όπως θέλει να την ονομάζει η κυβέρνηση τις οποίες επικαλείται συχνά πυκνά ο Α.Σαμαράς προκειμένου να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους για να αποφύγει τη συντριβή. Το ότι η Moody's κάνει αυτή την εκτίμηση έχει να κάνει με τον γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του από κινήσεις τύπου Αργεντινής.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταχθεί υπέρ μίας γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οι κυβερνήσεις των κρατών της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το υψηλότερο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότερα Ευρωπαικά ΜΜΕ και όχι μόνο υποστηρίζουν τη λύση του κουρέματος του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση. Όπως επισημαίνεται, «και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους. Και αυτό συνεπάγεται απώλεια δισεκατομμυρίων για τους γερμανούς φορολογούμενους».

Το αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υποστηρίζεται πλέον μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας έχει διάσημους υποστηρικτές, μάλιστα και στη Γερμανία. Αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου δημιουργούνται ασυνήθιστες συμμαχίες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά τις τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW). Αμφότεροι τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα επισημαίνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται πλέον στις «πλάτες» του επίσημου τομέα. «Τα φθηνά δάνεια δεν αποτελούν διαρκή λύση», εκτιμά η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των δανείων -όπως τα δισεκατομμύρια από τον μηχανισμό σταθερότητας EFSF- μπορεί να είναι τώρα εξαιρετικά φθηνά. Ωστόσο, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα βάση συμφωνιών με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι τα -εξαιρετικά χαμηλά αυτό το διάστημα- επιτόκια, η ελληνική οικονομία θα απειληθεί σοβαρά. «Ειδικοί επιμένουν σε νέα απομείωση του χρέους και επειδή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ακινητοποιήσει για χρόνια την Ελλάδα. Το κούρεμα θα μπορούσε να τερματίσει αυτή τη δυσχερή διαδικασία», σημειώνει κλείνοντας η Zeit.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger