"Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε" δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης και έτρεψε  κυριολεκτικά σε "φυγή" τον Γ.Ντάισενμπλουμ αφού είπε αυτό που όλος ο ελληνικός λαός ήθελε να ακούσει ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, δηλαδή "τρόικα τέλος".

Με αυτή του την φράση ο Γ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι οι ημέρες που οι υπάλληλοι της τρόικα "σουλατσάριζαν" ελεύθερα στα υπουργεία και έκαναν ότι ήθελαν έχουν περάσει.

Αρκεί να δει κανείς το πρόσωπο του Γ.Ντάισενμπλουμ που "πάγωσε" κυριολεκτικά όταν άκουσε αυτή τη δημόσια δήλωση, και μάλιστα μπροστά του, όχι σε κάποια συνέντευξη που ΄δοθηκε σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

"Θα κάνω ένα σχόλιο για την Τρόικα. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών, των διεθνών οργανισμών με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Αλλά με την τρόικα, μια επιτροπή εντεταγμένη στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει δεν θα συνεχίσει. Μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεργαστούμε. Με την Τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Με αυτή τη σαθρά οργανωμένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε" είπε ο Γ.Βαρουφάκης.
"Η κυβερνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτισης του εφαρμοζόμενου προγράμματοςτο οποίο δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν θα αμφισβητήσουμε αυτή τη λογική, δεν θα ζητήσουμε επέκταση του προγράμματος. Εχουμε τη διάθεση να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρητείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των ευρωπαίων."

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης


Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηαν εν μία νυκτί.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον». 

Μετά από αυτό που του είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πιστεύουμε ότι το συνειδητοποίησε πολύ καλύτερα και σίγουρα θα το εμπεδώσει και στον προϊστάμενό του Β.Σόιμπλε.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup θα παραμείνει στη χώρα μας μόλις έξι ώρες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger