Παρίσι 

Η Χαγιάτ Μπουμεντιάν, η σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο σούπερ μάρκερ της Πορτ ντε Βενσέν, αναχώρησε για την Τουρκία «εδώ και μερικές ημέρες» δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και καταζητείται για τον ρόλο της, τόσο στην επίθεση στο Μονρούζ κατά την οποία σκοτώθηκε μία αστυνομικός και τραυματίσθηκε σοβαρά ένας δημοτικός υπάλληλος, όσο και στην επίθεση κατά του σουπέρ μάρκετ, εκείνη βρισκόταν πιθανότατα στην Τουρκία όταν πραγματοποιήθηκαν οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Αρχές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν εάν έχει περάσει από την Τουρκία στη Συρία και στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί τηλεφώνησε δύο ώρες μετά την επίθεση στην Πορτ ντε Βενσέν από το εσωτερικό του καταστήματος στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και δήλωσε ότι ενεργεί εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ακολουθεί τις εντολές του 'χαλιφάτου", για την υπεράσπιση των καταπιεσμένων μουσουλμάνων, κυρίως στην Παλαιστίνη».

Όταν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου εάν υπάρχει «συγχρονισμός με τους αδελφούς Κουασί, απάντησε: «Ε... ναι, ναι... είμαστε συγχρονισμένοι...αλλά μόνο στην αρχή...εκείνοι το Charlie Hebdo και εγώ τους αστυνομικούς.»

Δημοσιογράφος του BFMTV είχε επίσης την ιδέα να τηλεφωνήσει στο τυπογραφείο, όπου είχαν οχυρωθεί οι αδελφοί Κουασί. 

Ο Σερίφ Κουασί απάντησε στο τηλέφωνο και μίλησε με τον δημοσιογράφο. Εκείνος είπε ότι οι δύο αδελφοί ενεργούν εξ ονόματος της αλ Κάιντα στην Υεμένη και ότι ο ίδιος εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ιμάμη Ανουάρ Αλ Αουλάκι, που σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο 2011 κατά την διάρκεια επιδρομής αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. 

Σύμφωνα με το BFMTV, ο Αμεντί Κουλιμπαλί έκανε ακόμη ένα τηλεφώνημα από το σταθερό τηλέφωνο του καταστήματος και ολοκληρώνοντάς το δεν έκλεισε καλά το ακουστικό.

Ο συνομιλητής του ήρθε τότε σε επαφή με την αστυνομία, η οποία για αρκετή ώρα μπορούσε να ακούσει τι συνέβαινε στο εσωτερικό του καταστήματος.

Τη στιγμή που ο Κουλιμπαλί άρχισε την «προσευχή του θανάτου», οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας αποφάσισαν την έφοδο.

Και οι δύο τηλεφωνικές συντεύξεις μεταδόθηκαν από το BFMTV μετά την ολοκλήρωση των δύο επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν οι τρεις τζιχαντιστές.

Η 26χρονη Μπουμεντιάν και ο 32χρονος Κουλιμπαλί είχαν παντρευτεί με θρησκευτική τελετή, αλλά ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται από τη γαλλική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πολιτικό γάμο.

Η Monde δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που δείχνουν τον Κουλιμπαλί και τη Μπουμεντιέν το 2010. Η γυναίκα φορά νικάμπ (μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο), ενώ σε μία από τις φωτογραφίες έχει στραμμένο ένα τόξο προς την κάμερα. 

Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στη γυναίκα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να καθοριστεί ποιοι ήταν οι συνεργοί, πώς χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι εγκληματικές πράξεις, (ενώ η έρευνα θα επικεντρωθεί και) σε όλη την καθοδήγηση και τη βοήθεια που θα μπορούσαν να είχαν λάβει είτε στη Γαλλία, είτε στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι 16 άτομα κρατούνται για ανάκριση, ανάμεσά τους και η σύζυγος του ενός από τα δύο αδέλφια Κουασί και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Κουλιμπαλί εισέβαλε στο σουπερμάρκετ στην περιοχή Βενσέν σκοτώνοντας δύο άτομα κατά την είσοδό του. Εκτιμάται ότι και οι άλλοι δύο νεκροί όμηροι σκοτώθηκαν στην αρχή της ομηρίας. 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, οι τέσσερις όμηροι δεν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στο σουπερμάρκετ.

Ο 32χρονος άνδρας, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV στη διάρκεια της ομηρίας, υποστήριξε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους εβραίους.

Ο Σερίφ Κουασί είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον είχε χρηματοδοτήσει η Αλ Κάιντα της Υεμένης. Ο ίδιος και ο αδελφός του έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που πραγματοποίησαν έφοδο στο τυπογραφείο όπου είχαν ταμπουρωθεί.

Μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσαν οι ένοπλοι

Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι

Σε «ύψιστο συναγερμό» παραμένει η Γαλλία, μετά το τριήμερο του τρόμου.

Πεντακόσιοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας Vigipirate, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, μία ημέρα πριν από την μαζική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα υπέρ της ελευθερίας.

Οι στρατιώτες που θα προστεθούν στο δυναμικό της αστυνομίας που έχει ήδη αναπτυχθεί θα είναι συνολικά 1100 από σήμερα και ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 1.350 αύριο στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger