Το δρόμο προς κύρωση από τη κρατική Δούμα - την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου -  παίρνει το σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας  των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
«Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στα μέλη της BRICS και στις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θεωρείται εναλλακτική λύση απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η συμφωνία για τη δημιουργία της υπεγράφη στα μέσα Ιουλίου 2014, στην 6η Διάσκεψη Κορυφής των πέντε μεγάλων αναδυόμενων εθνικών οικονομιών στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.
Τα συνολικά κεφάλαια που θα διαθέτει η Τράπεζα Ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα συναλλαγματικά αποθέματα θα επιτρέψουν στις χώρες αυτές να δημιουργήσουν κοινούς μηχανισμούς σταθεροποίησης των εθνικών αγορών κεφαλαίου, σε περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ιδρυτικά μέλη της τράπεζας είναι οι χώρες BRICS, στις οποίες θα ανατεθούν ειδικές εξουσίες σε αντίθεση με τα άλλα μέλη. Ο πρώτος πρόεδρος της τράπεζας θα είναι από την Ινδία και στη θέση αυτή θα εναλλάσσονται κάθε πέντε χρόνια εκπρόσωποι των χωρών  μελών της BRICS. 

Οι βασικές αποφάσεις της τράπεζας λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις της ιδρυτικής συμφωνίας θα είναι ανοικτή για τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η τράπεζα θα διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Κίνα και θα διαθέτει εγκεκριμένο κεφάλαιο  ύψους 100 δισ. δολαρίων. 
Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου στη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger