Την Πέμπτη η αμερικανική Citigroup ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, πουλώντας το ποσοστό της ύψους 10% στην Akbank TAS, ακόμα και αν η κίνηση αυτή της κοστίσει 800 εκατ. δολάρια.
Τι έκανε όμως την αμερικανική τράπεζα να φύγει τρέχοντας από την Τουρκία όπου είχε επενδύσει εδώ και 7 χρόνια; "Ήταν μία-δύο σκληρές χρονιές για την τουρκική οικονομία", αναφέρει ο Dr. Jonathan Schanzer, αντιπρόεδρος επί της έρευνας στο Ίδρυμα Άμυνας και Δημοκρατίας και αναλυτής του Υπουργείου Οικονομικών της Αμερικής. Αυτό εξηγεί, όπως αναφέρει ο Business Insider τον λόγο που ο Davutoglu έκανε το ταξίδι αστραπή στη Νέα Υόρκη, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει του "νευρικούς" τραπεζίτες και επενδυτές των ΗΠΑ....
Ήταν τόσο βιαστική η επίσκεψή του, που ακόμα και το State Department δεν πρόλαβε να βγάλει ανακοίνωση. "Οι Τούρκοι εμφανίζονται σε κατάσταση πανικού", αναφέρει ο Schanzer.
Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Deltec International Group, η Τουρκία είναι μία από τις αναδυόμενες οικονομίες που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου, εξαιτίας του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθεματικά, το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος και την ασθενή εγχώρια ζήτηση.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι στην ίδια καταστροφική θέση με την Ρωσία και την Βενεζουέλα. Από τις αρχές του 2015 η τουρκική λίρα έχει χάσει 10% και την εβδομάδα που τελείωσε έχει σημειώσει νέα ιστορικά χαμηλά, τονίζεται.
"Στην πραγματικότητα η Citi ήθελε να πουλήσει νωρίτερα αλλά αυτό θα ήταν κακή ένδειξη για τις αγορές" αναφέρει στο Bloomberg ο Cagdas Dogan της BGC Partners. "Για να γίνει μία τέτοια κίνηση από την Citigroup, αναμένουν να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της τουρκικής οικονομίας", σημειώνει.
Ένα μεγάλο ποσοστό του προβλήματος της Τουρκίας, έχει να κάνει με το πολιτικό της προσωπικό, σημειώνει ο Business Insider.
Κάποτε, αναμένονταν ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan να είναι δημοκράτης και φιλικός προς τις αγορές ενώ πολλοί αναλυτές δηλώνουν μπερδεμένοι από την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που ενώ η τουρκική λίρα πέφτει, το ΔΣ της τράπεζας εμφανίζεται καθησυχαστικό, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό νόμισμα "θα βρει μόνο του την ισορροπία του".
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Nihat Zeybekci, κατηγορεί την κεντρική τράπεζα της χώρας ότι δεν έχει κάνει κάτι να σταθεροποιήσει την λίρα, όπως να ανεβάσει τα επιτόκιά της, ενώ ένα βαρύ σκάνδαλο διαφθοράς καλύπτει την Τουρκία, με εξέχουσα θέση σ' αυτό την ανταλλαγή χρυσού έναντι πετρελαίου με το Ιράν.
Αναφορές από το Center on Sanctions and Illicit Finance, το οποίο έχει να κάνει με παράνομες οικονομικές συναλλαγές και επιβάλλει κυρώσεις, κάνουν λόγο για "...παράνομες χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία προς την Jabat al Nusra της συριακής αντιπολίτευσης και ο Ισλαμικό Κράτος".
"Κεφάλαια πηγάζουν από το Κατάρ και το Κουβέιτ, κατευθύνονται προς της Τουρκία από όπου και διοχετεύονται προς τις ακραίες αυτές οργανώσεις", τονίζεται.
Σύμφωνα και με έρευνα του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, χρήματα μεταφέρονται σε τζιχαντιστές από τα σύνορα της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook