Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από τους αποκλεισμούς που έχουν υποστεί στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter και Facebook, κατασκεύασαν το δικό τους, βραχύβιο, μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Khelafabook.

Το Khelafabook, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη «Khilafah», που σημαίνει χαλιφάτο στα αραβικά δημιουργήθηκε, όπως αναφέρει η Independent, για να επιτρέπει στην ISIS και τους υποστηρικτές της να επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς των υπολοίπων μέσων κοινωνικών δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook.

Το Khelafabook έχει την εμφάνιση ενός κανονικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχει φωτογραφία του κόσμου με το σήμα του Ισλαμικού Κράτους επάνω από όλες τις χώρες.
Έχει δημιουργηθεί επάνω στην πλατφόρμα SocialKit, την οποία μπορεί να κατεβάσει ο καθένας από το Διαδίκτυο και να την χρησιμοποιήσει.
Το «Facebook της ISIS« δημιουργήθηκε από έναν άντρα στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης, ο οποίος καταχώρισε την χώρα καταγωγής του ως Ισλαμικό Κράτος.
Το Khelafabook βρέθηκε στον διαδικτυακό αέρα για λίγες μόλις ώρες, αφού τη Δευτέρα το site εξαφανίστηκε από τον Κυβερνοχώρο, αφήνοντας αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον επρόκειτο για ένα γνήσιο πρότζεκτ του Ισλαμικού Κράτους ή για ένα προπαγανδιστικό κόλπο. Τέθηκε πολύ γρήγορα εκτός λειτουργίας, έπειτα από επίθεση της ομάδας χάκερ Anonymous.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, η εγγραφή του site έγινε στον αμερικανικό διαδικτυακό πάροχο GoDaddy, υπό το όνομα «Αμπού Μουσάμπ», με χώρα προέλευσης την Αίγυπτο αλλά ως τόπο κατοικίας τη «Μοσούλη του Ισλαμικού Κράτους».
Το γεγονός ότι η ιστοσελίδα στήθηκε σε έναν κοινά διαμοιραζόμενο πάροχο φιλοξενίας ιστοτόπων, ο οποίος δεν είναι κατασκευασμένος για μαζική κίνηση επισκεπτών και δεν διαθέτει πρότυπα ασφαλείας, εξέγειρε υποψίες ότι το «5elafabook» ενδεχομένως να επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο.

Η εμφάνιση του «τζιχαντιστικού Facebook» προκάλεσε ποίκιλλα σχόλια και στο Twitter. «Είναι καλύτερο από το Facebook επειδή έχει λιγότερα αιτήματα για παιχνίδια, λιγότερες selfies και καθόλου ζευγάρια», έγραψε ένας χρήστης.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger