Συγκρατημένη αισιοδοξία είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου για την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων παρά τις έντονες αντιδράσεις στο τελευταίο Eurogroup.

Του Κώστα Τσιτούνα

Παρά την κρισιμότητα των στιγμών, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε χαρακτηριστικά στο Newsbomb: «Μην ακούτε τα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφισμάτων. Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί», αποπνέοντας μια σχετική αισιοδοξία ότι μέσα στο Μάιο θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για να σταθεί η χώρα στα πόδια της ενώ η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής.

Αυτό το τελευταίο είναι και το σημείο κλειδί της σκληρής διαπραγμάτευσης που φαίνεται πως έχει πάρει επάνω του ο ίδιος ο Τσίπρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ όπου έθεσε θέμα επαναβεβαίωσης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Παρά τις αντιδράσεις των τεχνικών κλιμακίων που προσπαθούν να «κρατήσουν» τη διαπραγμάτευση σε οικονομοτεχνικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σε πολιτική λύση, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απαιτήσεις και τα χρονικά περιθώρια που θέτουν οι θεσμοί είναι παράλογα και πρακτικά ανεφάρμοστα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος των αντιδράσεων που συνεχώς προβάλλουν τα τεχνικά κλιμάκια κάτι που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών για κάθε λύση έχουν ένα πρόβλημα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επιδιώκει να μεταφέρει τις εμπλοκές επί των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο αρχηγών – κρατών και όχι σε επίπεδο κατώτερων ή μεσαίων υπαλλήλων.

Αυτός ακριβώς είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που επί τρεις μήνες η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε διαδικασία ελέγχου και διαλόγου με την νομενκλατούρα των Βρυξελλών που είχε συνηθίσει να πηγαινοέρχεται στα υπουργικά γραφεία και να… μοιράζει εντολές.

Σε συνομιλία που είχε το Newsbomb με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο πρωθυπουργός βαστάει στα χέρια του τη συνομιλία και τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, ενώ όπως υποστηρίζουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το περιεχόμενο της πολιτικής συμφωνίας δεν θα έχει τέτοιο πολιτικό κόστος που να επιβάλλει ζητήματα διενέργειας δημοψηφίσματος ή εκλογών.

«Μπορεί κάποιοι της τρόικας εσωτερικού να περιμένουν να εφαρμόσουμε το mail Χαρδούβελη και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για τον τόπο τα πράγματα δεν θα γίνουν έτσι…» λένε με νόημα κυβερνητικά στελέχη.


newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger