Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί στην Τουρκία μια εντυπωσιακή κίνηση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού, κ Τσίπρα, ειδικά σε ένα ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Σμύρνης που είναι πλήρης αξέχαστων ελληνικών αναμνήσεων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα το ιστορικό και νεοκλασικό κτίριο του ελληνικού προξενείου που βρίσκεται στην περιοχή του Kordon της Σμύρνης και στην οδό Atatürk Caddesi όπου βρίσκονταν οι ξένες διπλωματικές αποστολές, ενώ είχε βγει από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση στο «σφυρί», στην λίστα των πωλήσεων ακίνητης ελληνικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό μαζί με άλλα 30 σημαντικά ακίνητα ένεκα της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού αντί να πουληθεί, όπως πολύ θα το ήθελαν οι Τούρκοι, να ανακαινιστεί και να ξαναλειτουργήσει σαν ελληνικό προξενείο.

Το νεοκλασικό αυτό κτίριο, όπως αναφέρουν και τα τουρκικά δημοσιεύματα, κτίστηκε τον δέκατο ένατο αιώνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ιστορικής ελληνικής παρουσίας στην Σμύρνη. Θεωρείται σαν ένα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά κρτίρια της οικοδομικής αναγέννησης της Σμύρνης στα τέλη του δεκάτου ενάτου και στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος αρχιτέκτονας, Turgay Bakır, ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες ανακίνησης του κτιρίου από τα θεμέλια και όπως υποστήριξε οι εργασίες αυτές θα έχουν τελέσει σε χρονικό διάστημα 400 ημερών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger