Για πρώτη φορά στα χρονικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει δημόσια παρέμβαση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και του ζητάει να χαλαρώσει τη στάση του και να δείξει ευελιξία απέναντι σε ένα κράτος, εν προκειμένω την Ελλάδα. Το έπραξε ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, χτυπώντας μάλιστα το καμπανάκι της «παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής» σε περίπτωση που η χώρα μας αναγκαστεί σε πιστωτικό γεγονός και έξοδο από την Ευρωζώνη.    

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, παραχωρώντας για τον LSE  ανοιχτή συνέντευξη στη Δρέσδη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των G7 των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, αφού τόνισε αρχικά πως είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος, έριξε τη «βόμβα» όπως χαρακτηρίστηκε. 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος από γερμανικό έδαφος τόνισε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα πως «κανείς δεν θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κρίσης. Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα χωρίς να βαθύνει περαιτέρω η κρίση».

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Προχώρησε σε ανοιχτή παρέμβαση προς το ΔΝΤ λέγοντας ότι "θεσμοί όπως το ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αποφυγή μιας κρίσης στην Ελλάδα. Είναι σαφές πως οι επιπτώσεις από ένα Grexit θα είναι κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά θα είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια αποτυχία της Ελλάδας δεν θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η μεγάλη ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να υπάρξουν λάθος υπολογισμοί που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε κρίση. Πάντως, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σταθερή σε σχέση με το 2012".

Επρόκειτο για ένα ξεκάθαρο μήνυμα τερματισμού της ελληνικής κρίσης από τον κ. Λιου, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει ήδη ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. 

Ανάλογο μήνυμα πάντως έστειλε και προς την ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να έρθει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις που θα δυσκόλευαν οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Είναι εμφανές πως οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κατόπιν συστάσεων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα παίζει ένα ρόλο διαμεσολαβητή με το βάρος ασφαλώς που έχει η υπερδύναμη. Αυτό φάνηκε άλλωστε χθες με τα τηλεφωνήματα που έκανε τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας και στους δύο πως πρέπει να βρεθεί λύση και πρέπει να βρεθεί τώρα. 

«Η αποτυχία μίας συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», φέρεται να έχει πει προς τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Λιου, ενώ διεμήνυσε στην κ. Μέρκελ πως πρέπει να μπει οριστικά ένα τέλος στη λιτότητα και να υπάρξει συμφωνία άμεσα με την Ελλάδα.

Η Ουάσιγκτον και η αμερικανική οικονομία έχει «καεί» από την κατάρρευση της Lemhan Brothers και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξει μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που θα πυροδοτηθεί με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και το μέγεθος της Lemhan Brothers δεν είναι τίποτα μπροστά σε μία χώρα, ασχέτως αν ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει την Ελλάδα μας «μικρή». Ίσως γιατί έτσι θέλει να πιστεύει… 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger