Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η δόση της Παρασκευής θα πληρωθεί κανονικά, η Ελληνική κυβέρνηση άλλαξε το πλάνο αιφνιδιαστικά.

Το πρόγραμμα των πληρωμών ήταν:
την Παρασκευή θα έπρεπε να πληρωθεί δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ, στις 12 Ιουνίου δόση 350 εκατ. ευρώ, στις 16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου δόση 350 εκατομμύρια ευρώ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε "Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου"

Συνολικά, οι τέσσερις δόσεις ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Κατά τον Ράις, όταν χώρες-μέλη του ΔΝΤ ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, σημαίνει πως γίνεται για την αντιμετώπιση διοικητικών δυσχέρειών που ανακύπτουν από την ανάγκη απ΄τις πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα

Αξιωματούχος της ΕΕ εξεφρασε δυσαρέσκεια για την Ελληνική απόφαση, λέγοντας πως είναι κακό σημάδι και πρόσθεσε ότι τα πράγματα «θα είναι δύσκολα από δω και στο εξής», την ίδια ώρα και το ΔΝΤ, παρόλο που έδωσε την άδεια για τη δόση στο τέλος του μήνα, εμφανίστηκε ενοχλημένο.

Πριν λίγες μέρες, αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο Reuters είχαν επεσημάνει πως για να ξεπεραστεί το θέμα της 5ης Ιουνίου με τη πληρωμή των 300 εκατ, η Ελλάδα, "θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο το οφειλόμενο ποσό και να το καταβάλει στο τέλος του Ιουνίου" έχοντας στο νού τη καλύτερη διαπραγμάτευση αρκεί βέβαια να υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger