Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές του iefimerida.gr, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να παίξει το ύστατο χαρτί έναντι των εταίρων και δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση-πακέτο στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να πάνε πακέτο όλες οι δόσεις του Ιουνίου για να πληρωθούν στις 30 του μηνός. Πολλά δημοσιεύματα είχαν συγκρίνει τότε την Ελλάδα με την αφρικανική Ζάμπια, η οποία είχε ζητήσει την ίδια μεταχείριση από το ΔΝΤ τη δεκαετία του '90. Το ΔΝΤ έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και η πληρωμή της δόσης έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα άλλαξαν, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού. Η δόση δεν θα πληρωθεί, ώστε να εξαντληθεί και το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει παγκόσμιο σεισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες στις αγορές. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει στους συνομιλητές του ότι δεν έχει την πρόθεση να οδηγήσει σε ρήξη τη διαπραγμάτευση, αλλά προσδοκά ότι οι εταίροι θα υποχωρήσουν στο αίτημα της χώρας για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθούν οι (μαζεμένες) δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, έδωσε μια πρόγευση της απόφασης της κυβέρνησης να μην πληρώσει. «Ελπίζουμε να έχει υπάρξει συμφωνία ώστε να μην έχει νόημα η σχετική συζήτηση», ήταν η απάντησή του.

Επόμενος σταθμός το Eurogroup της Πέμπτης

Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάση αναμονής για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν πλέον οι Θεσμοί. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα στη γερμανική Bild ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει νέες προτάσεις μέτρων στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι προτάσεις της για μέτρα είναι αναλυτικές και κατατεθειμένες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς είναι πολλές και ότι κανείς δεν μπορεί να μεμφθεί την Ελλάδα ότι δεν επιδιώκει λύση. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετάξει το μπαλάκι της πιθανής ρήξης στους δανειστές, κατηγορώντας τους για αδιαλλαξία.

Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επισφραγήσει συμφωνία, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διαπραγμάτευσης και ελληνικής οπισθοχώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει για τις 14.00 σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις του και τα μηνύματα που θα στείλει στην πλευρά των εταίρων.ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger