Δραματικό τελεσίγραφο απηύθυναν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς τον Αλέξη Τσίπρα, πως δε περίπτωση που δεν υπογράψει την συμφωνία τις επόμενες ώρες ή ημέρες… «από την 1η Ιουλίου μένεις μόνος σου».

Αυτό συνεπάγεται πως εκτός από τη μη παροχή οικονομικής βοήθειας, θα απουσιάζει πλήρως κάθε πολιτική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τους Θεσμούς να απειλούν πως θα θέσουν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Θεωρείται δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου θα σταματήσουν και οι «ενέσεις» ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, δημιουργώντας την απόλυτη οικονομική ασφυξία στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόκειται για τελεσίγραφο το οποία φαίνεται να έχει την έννοια της συμφωνίας άνευ όρων από την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου αυτός να συμφωνήσει στις δικές τους προτάσεις και να υποχωρήσει άνευ όρων από τις όποιες «κόκκινες γραμμές» προέβαλε μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά.

Το μόνο θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να συζητάνε οι δανειστές είναι το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ προτείνουν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ παντού.

Έτσι και σύμφωνα με όλα τα μέχρι τώρα δρώμενα, οι αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης κατέληξαν σε εφιαλτική πραγματικότητα στην οποία και «προσγειώθηκε».

Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης

Δημοσίευση σχολίου

Blogger