Tου Gustave Rey 

Στο αντιστασιακής γραφής άρθρο του Αλέξη Τσίπρα,  η Αγκελα Μέρκελ δεν άργησε να αντιδράσει. Αιφνιδίασε με την πενταμερή μίνι σύνοδο στο Βερολίνο. Έχοντας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ώς βάση εργασίας το τεχνικό έγγραφο που κατάρτισε η Κομισιόν κι ένα προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων που η Αθήνα είχε προετοιμάσει πυρετωδώς μέσα στο σαββατοκύριακο Μέρκελ, Ολαντ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι συμφώνησαν διαφωνώντας ότι πρέπει να διαμορφώσουν μια κοινή θέση, όχι για να κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία αλλά για να κερδίσουν χρόνο που θα παρατείνει κι άλλο την οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα, η οποία  κατά συνέπεια θα οδηγήσει στην άνευ όρων παράδοση του Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς την προθυμία να βάλουν νερό στο κρασί τους ανέβαλλαν το τελεσίγραφο “Take it or leave it “  για αργότερα αυτό το μήνα και φέρεται να ενημέρωσαν μέσω διαρροών, τον Έλληνα πρωθυπουργό και το επιτελείο του  που παρακολουθούν στο περιθώριο και εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, ότι θα πρέπει να «δράσουν γρήγορα» απέναντι στις γνωστές απαιτήσεις που είναι:

1) προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης,

2) για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση όλα τα μέρη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) πρέπει να είναι ικανοποιημένα,

3) η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και μετά την 5η αξιολόγηση τον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής,

4) κανένα μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρηματοδοτεί τα ελληνικά ελλείμματα,

5) το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα είναι και θα είναι εκτός συζήτησης,

6) η επαναγορά των ομολόγων Τρισέ (27 δισ.) και η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (19 δισ.) είναι υπό συζήτηση,

7) το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης και στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα,

8) το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες σε βάθος και με απόλυτο τρόπο - απολύσεις στο δημόσιο, μονιμότητα, ριζική αλλαγή συνταξιοδοτικού, φιλελευθεροποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

9) ως τότε δεν θα υπάρξει καμία άλλη διευκόλυνση σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα.

Ο Τσίπρας στο περιθώριο 

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο ενημερώνουν ότι “η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών”.

Με ανταλλαγές διαρροών γίνονται οι διαπραγματεύσεις

Κι ενώ το ελληνικό δράμα φαίνεται να φθάνει στην αποκορύφωση του, οι διαρροές για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και αφορούν την τύχη ενός ολόκληρου λαού υπο οικονομική ομηρία δίνουν και παίρνουν. Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα υψηλόβαθμος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης εδώ και καιρό έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος. Το Ισπανικό ραδιόφωνο Ser, μετέδωσε σήμερα ότι η πρόταση που είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη προς την Ελλάδα θα είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτό το 70% του τρέχοντος προγράμματος και ως αντάλλαγμα θα λάβει περίπου 9-10,9 δισεκατομμύρια ευρώ που θα προέρχονται απο το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό τότε θα αξιοποιηθούν οι πόροι του ΤΧΣ και θα δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της, και επίσης σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεχθεί αυτήν την πρόταση τότε ανοίγει ο δρόμος για το τρίτο πακέτο στήριξης και την περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο σκληρό πόκερ των διαρροών, η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν διαψεύδει και δεν επιβεβαιώνει το 70% του Βαρουφάκη, ωστόσο φέρεται να διαμηνύει προς τους δανειστές ότι θα πληρώσει την δόση της 5ης Ιουνίου εφόσον υπάρξει συμφωνία και με τους εταίρους να απαντούν ότι μπορούν να δοθούν όλες οι δόσεις μαζί στο τέλος Ιουνίου…

Γιατί θα το τραβήξουν "όσο πάει" 

Με δεδομένα τα παραπάνω, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δανειστές και Ελλάδα φαίνονται διατεθειμένοι να το τραβήξουν όσο πάει.  Οσο κι άν ακούγεται παράδοξο ο χρόνος λειτουργεί επ ωφελεία όλων. Πίσω απο το ευχολόγιο της πενταμερούς, περί “εντατικοποίησης των προσπαθειών” οι  δανειστές πιστεύουν ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός θα κάμψει τους Έλληνες και θα υποκύψουν. Απο την άλλη ο Τσίπρας και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι η Ευρώπη δεν θα αντέξει εικόνες τρόμου και πανικού απο την Ελλάδα , ούτε και οι Γερμανοί έναν νέο στιγματισμό ότι εξώθησαν την χώρα στον γκρεμό.

Οσο λοιπόν κι άν ακούγεται παράδοξο ο χρόνος λειτουργεί επ ωφελεία όλων. Κι όλοι ξέρουν ότι στην πραγματικότητα κανένας δεν κερδίζει.

Τις πιο κρίσιμες ώρες λοιπόν για την Ελλάδα, Βερολίνο και Αθήνα παίζουν με την φωτιά ελπίζοντας ότι δεν θα καεί κανένας. Ενα μικρό λαθάκι όμως και μπορεί να γίνει Κούγκι…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger