Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει περιέλθει στον πυρήνα της δίνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το συμβούλιο των Κεντρικών Τραπεζιτών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την Κυριακή το πρωί, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δύο:

* Το ένα σενάριο αναφέρει ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρήσει να δώσει έκτακτη ρευστότητα και να ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα η συνέχει θα εξαρτηθεί από το πόσο θα "αντέξουν" στην περίπτωση που οι καταθέτες ζητήσουν μαζικά αναλήψεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν και για λόγους ασφαλείας και θα επιβληθούν capital controls.

* Το δεύτερο σενάριο είναι να αποφασισθεί το κλείσιμο των τραπεζών κάποιες ημέρες με ταυτόχρονη επιβολή των capital controls, ούτως ώστε οι πελάτες να εξυπηρετούνται με δελτίο από τα ATMs.

Στην περίπτωση που επιβληθούν capital controls αυτά θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, καθώς το ζήτημα των καταθέσεων είναι από τα πλέον ευαίσθητα και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.


Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με το euro2day, διατηρήθηκαν για δύο χρόνια με σταδιακό άνοιγμα του ημερήσιου ποσού ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κατά καιρούς (το 2012 και πρόσφατα) επεξεργασθεί τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία έχουν ως βάση την επιβολή capital controls.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger