Η ΕΚΤ έχει δώσει τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως τις 8 Ιουλίου για συμφωνία
Το θριαμβευτικό ΟΧΙ με 61% στο δημοψήφισμα της Ελλάδος κατά της…ανύπαρκτης πρότασης Juncker μπορεί να καθιστά ηγεμόνα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος τον Τσίπρα και να ισοπεδώνει την αντιπολίτευση, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι το έκτακτο Eurogroup και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 7 Ιουλίου.
Το βασικό σενάριο θέλει η ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται την συμφωνία στο πλαίσιο ενός new deal, με σκληρότερα μέτρα αλλά επειδή θα λάβει δέσμευση για το χρέος θα μπορεί να ισοσκελίσει το μνημόνιο που θα υπογράψει.
H EKT όπως αναμενόταν κρατάει ουδέτερη στάση, δίνει 48 ώρες προθεσμία στην Ελλάδα να πετύχει συμφωνία.
Σήμερα 6 Ιουλίου δεν θα λάβει η ΕΚΤ καμία απόφαση για ELA και haircuts θα αναμένει τις εξελίξεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής και με συμφωνία θα χορηγήσει 8 δισεκ. ELA με ρήξη θα επιβάλλει άμεσα haircuts 50% που θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε χρεοκοπία.
Ήδη ο επικεφαλής του Eurogroup ο Dijsselbloem ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση του ότι είναι απογοητευτικό για το μέλλον της Ελλάδας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει δηλώσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί άρα η όποια συμφωνία θα πρέπει να εξεταστεί από μηδενική βάση.
Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει ώστε να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και ως αντάλλαγμα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Είναι προφανές τι συνέβη με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία έθετε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους με haircut 30% και δημοσιοποιήθηκε πριν το δημοψήφισμα.
Στόχος της κίνησης του ΔΝΤ, που καθοδηγήθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα ήταν να πιέσει την Ευρώπη να αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού μπορεί να παρακαμφθεί αρκεί η Ελλάδα να αποδεχθεί σκληρότατο μνημόνιο 13 δισεκ. έναντι 9,5 δισεκ. της πρότασης Juncker με αντάλλαγμα ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης χρέους το οποίο θα εξεταστεί και υλοποιηθεί σε επόμενη φάση.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πει ΝΑΙ στην πρόταση για 13 δισεκ. νέα μέτρα αλλά αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση 35 δισεκ. από την μια αποτρέπει την ελληνική χρεοκοπία, έχει ξεγελάσει τον ελληνικό λαό αλλά από την άλλη η συμφωνία και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης.
Σε μια τέτοια περίπτωση η συμφωνία αυτή επειδή θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους θα είναι μια πρόταση που θα αποτελεί θετικό βήμα προς τα εμπρός
Ούτως ή άλλως η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχει υποστεί ζημία 300 δισεκ. ευρώ και χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα 300 δισεκ. προέρχονται
Από μείωση εθνικού πλούτου 47-50 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις, μειώθηκαν 117 δισεκ. στα 120 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ..
Τα προβληματικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα 105 δισεκ. ευρώ
Η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
Στο παρελθόν οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος και οι ιδιώτες από τα 330 δισεκ. κατείχαν τα 280 δισεκ. ενώ στην παρούσα φάση από τα 320 δισεκ. χρέους τα 245 δισεκ. είναι προγράμματα και διακρατικά δάνεια.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία έρχεται ρήξη και προετοιμασία της ΕΕ για ελληνική χρεοκοπία
Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει αναφέρει ότι η πρόταση Juncker δεν ισχύει γιατί η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά άρα η νέα συμφωνία πρέπει να εξεταστεί από μηδενική βάση.
Από μηδενική βάση σημαίνει χειρότερη μνημονιακή συμφωνία.
Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρξει συμφωνία, την Τετάρτη 8 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες χρεοκοπούν, η χώρα καταρρέει και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη εφαρμογή του plan B.
Το συμπέρασμα
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε ένα σκληρό μνημόνιο που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση χρέους, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης της οικονομίας.
O λαός θα υποστεί τις συνέπειες, αλλά η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ισχυρό αντίβαρο των συνεπειών.
*Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...
www.bankingnews.gr
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook