Εκνευρισμός υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που διατηρεί το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι πυρ και μανία για την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι δεν αποσαφηνίστηκε στην πρώτη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών το πλήρες πλαίσιο, ότι ήταν αόριστο και δεν δικαιολογεί υπογραφή.

Θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκ των υστέρων ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, εκφράζοντας μάλιστα την μηδενική εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί δρομολογώντας εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, πολλά στελέχη του κόμματος συμφώνησαν με τον πρώην πρόεδρο και ανέφεραν ότι επείγει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εθνική καταστροφή, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σε άλλη γραμμή η Φώφη Γεννηματά

Από την άλλη, η κ. Γεννηματά είναι υπέρ της δεύτερης σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και διευκρινίζει ότι ο πρωθυπουργός, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί, δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αυτό, αλλά της μετέφερε το κλίμα στη Σύνοδο, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει ρήξη.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του επανέλαβε ότι ο χρόνος είναι ασφυκτικός και πως πρέπει να φέρει μία επωφελή συμφωνία για τη χώρα. Τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε η ίδια με τους ηγέτες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και την πίεση που άσκησε για αλληλεγγύη προς τη χώρα. Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων υπερβάσεων».

«Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προσωπικά και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σύνολό της δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού και σε άλλους», είπε.
Βενιζέλος: Διαφωνεί και με τη ΝΔ
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις αμφιβολίες του για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος ζητά να γίνει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών  για να αποσαφηνιστεί πλήρως το εθνικό πλαίσιο πριν το Σαββατοκύριακο, ενώ διαφωνεί και με την πρόταση της ΝΔ να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, με το επιχείρημα ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, όχι να γίνει σόου.  Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πρέπει να γίνει κατανοητό  και να αποκαλυφθεί δημόσια το τι κάνει ο κ. Τσιπρας, είναι η άποψή του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επίσημους και συμβατικούς λόγους και πως η  κατάσταση είναι ιστορικά  κρίσιμη, με την απειλή του αδιεξόδου να είναι άμεση.
Έδειξε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και είπε:
«Το να περιμένουμε τον Τσίπρα μέχρι την Κυριακή να φέρει συμφωνία με το ενδεχόμενο να μην φέρει συμφωνία, με τους καρχαρίες γύρω απο την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μου αρκεί. Δεν με ενδιαφέρει ο εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποτροπή μιας εθνικής καταστροφής” και πρόσθεσε ότι πρέπει  «να διασφαλίσουμε συνεπώς  ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνική καταστροφή».
Υπογράμμισε δε ότι είμαστε σε αδιέξοδο που μπορεί να πάρει  θεσμικές διαστάσεις και να μη φέρει ούτε ρήξη ούτε συμφωνία.
«Μπορεί να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος ότι δεν έχει εντολή ρήξης αλλά ούτε και εντολή αποδοχής όρων που καταψηφίστηκαν στο δημοψήφισμα . Και έτσι  να οδηγήσει τη χώρα, λίγες ώρες πριν την λήξη του χρόνου, σε θεσμικό αδιέξοδο».
«Κι η κυβέρνηση που θα αναλάβει να είναι κυβέρνηση «των προδοτών/ τεχνοκρατών«. Με τον κ. Τσίπρα  «άμεμπτο «, χωρίς την υπογραφή του σε μνημόνιο Αυτές οι κομπίνες δεν θα γίνουν”, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.
«Δεν θα υπάρχει ούτε ανοχή, ούτε έλεος”, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι “ τον στηρίζει όλος ο ακροδεξιός ευρωπαϊκός εσμός μέσα στο Ε.Κ. Ντρέπομαι. Να βγάλει  τη δική  της χώρα  από το ευρώ η Λεπέν κλπ, ενώ χαρακτήρισε “τραγωδία” την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Προ ημερησίας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ζητά η ΝΔ
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το Σώμα για τις δραματικές εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ζητά η ΝΔ με σχετικό αίτημα που κατέθεσε στην πρόεδρο της Βουλής.
Το αίτημα είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν θα μετέχει σε άτυπη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ ζητά να διεξαχθεί άμεσα η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αν είναι δυνατόν και σήμερα το απόγευμα.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger