Κύκλοι του Mεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως αύριο το πρωί.

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ανέμενε και έλαβε τις δυο θετικές κινήσεις των εταίρων : την απόφαση της ΕΚΤ για άνοιγμα του ELA και του Eurogroup για την έγκριση του δανείου γέφυρα.        

Κινητικότητα παρατηρείται και στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς ο χρόνος και οι εκκρεμότητες πιέζουν και η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πρέπει να γίνει άμεσα.  

Μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα γίνει η ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο theTOC.gr ότι  μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας εκτιμάται θα γίνει η ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός των κυρίων Λαφαζάνη Στρατούλη και Ήσυχου που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα χθες το βράδυ μαζί με άλλους 36  συναδέλφους τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣYΡIZΑ αναμένεται να γίνουν σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στο σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια του κύριου Τσίπρα είναι να αξιοποιήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τεχνοκράτες που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα προκειμένου να διαμορφώσει ένα σφιχτό υπουργικό συμβούλιο με δύο στόχους:

Από τη μία πλευρά να θέσει σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίστηκαν χτες στη βουλή και να προωθήσει τα νέα νομοσχέδια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές που αποτελούν άλλωστε και τη βασική προτεραιότητα του κινητικού σχήματος
και από την άλλη να ανοίξει Ατζέντα μέτρων που θα έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει δείγματα γραφής ενόψει πολιτικών εξελίξεων και πιθανών εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι αυτά του Νίκου φίλη του Σάββα Ρομπόλη ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα που όμως θα σημάνει και την αλλαγή του προεδρείου στη βουλή.

Παράλληλα συζητείται η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη όπως επίσης και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη σε παραγωγικό υπουργείο ενώ για το υπουργείο εργασίας συζητείται  το όνομα της κας Ράνιας Αντωνοπούλου. Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του νέου Υπουργικού  συμβουλίου θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το αργότερο αύριο το πρωί.

Το σχέδιο Τσίπρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής γνωρίζοντας την έκβαση της ψηφοφορίας μετά την αμέριστη υποστήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού άφησε ελεύθερο το πεδίο στο εσωτερικό του κόμματος του και προσπάθησε να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση στην εφαρμογή του Μνημονίου λέγοντας ότι σε αυτήν την δύσκολη στιγμή κάθε κόμμα θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του στην εφαρμογή των μνημονικών διατάξεων.

Από την πλευρά της η Πλατφόρμα …μοίρασε με αριστοτεχνικό τρόπο τις ψήφους των βουλευτών αφού τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 123 βουλευτές προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή άλλων κομμάτων εάν έμπαινε θέμα εμπιστοσύνης.

Εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη; 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βράζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ότι είναι και αντιμνημονιακό και μνημονικό κόμμα για το καλό του τόπου ενώ οι ίδιοι αναλαμβάνουν σημαντικό βάρος με την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων. 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη η χώρα θα έχει εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger