Σύμφωνα με δημοσκόπηση, υψηλόβαθμα στελέχη δηλώνουν θετικά στην ιδέα της ενσωμάτωσης ρομπότ στην ομάδα τους μελλοντικά


Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν άραγε μελλοντικά να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά «καλλιεργημένων» και ταλαντούχων ανθρωποειδών ρομπότ, ικανών να κατακτούν πολύτιμες θέσεις εργασίας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να ξεφύγει από τα όρια της φαντασίας και σε βάθος χρόνου να γίνει πραγματικότητα.

Ηδη πολλές βιομηχανίες έχουν αντικαταστήσει εργάτες στη γραμμή παραγωγής με εκλεπτυσμένα ρομποτικά μηχανήματα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) ανακοίνωσε ότι στα εργοστάσια συναρμολόγησής της σχεδιάζει την αντικατάσταση των εργατών που συνταξιοδοτούνται με ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο το «ψαλίδισμα» του κόστους παραγωγής των αυτοκινήτων της. Ωστόσο στις αρχές Ιουλίου ένας τεχνικός 21 ετών βρήκε τραγικό θάνατο σε εργοστάσιο της VW στη Γερμανία όταν χτυπήθηκε από ρομπότ συναρμολόγησης.

Προσλαμβάνοντας ρομπότ

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ Expert Market σε 200 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αποκαλύπτει ότι περίπου το 70% εξ αυτών θα ελάμβανε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο μελλοντικής ενσωμάτωσης ρομπότ στην ομάδα των εργαζομένων που διευθύνουν.

Σύμφωνα με το εφιαλτικό σενάριο μάλιστα, το 50% δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε άσχημα αν τελικά αντικαθιστούσε τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας με ρομποτικές.

Εφιάλτης στο γραφείο με τα ρομπότ

Βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων φάνηκε ότι οι μηχανές υψηλής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα σε διοικητικές αλλά και σε εκτελεστικές, γραμματειακές θέσεις, π.χ. απαντώντας σε τηλέφωνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ή στη σύνταξη εκθέσεων.

Ανάμεσα στα προτερήματα των ρομπότ, όπως απάντησαν οι ερωτηθέντες, συγκαταλέγονται η σταθερότητα ως προς τον ρυθμό παραγωγής και η ποιότητα του έργου τους, η έλλειψη της ανάγκης αδειών αλλά και η πίστη στην επιχείρηση, καθώς δεν τίθεται θέμα περί αποδοχής δελεαστικής πρότασης από κάποια ανταγωνιστική εταιρεία.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων εμφανίζεται άνετο ως προς την ιδέα της συνεργασίας με ένα ρομπότ» αναφέρει εκπρόσωπος της Expert Market. «Οι περισσότεροι διευθυντές δεν φάνηκαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντικατάστασης εργαζομένων με μηχανές, ενώ περίπου το 50% εξ αυτών δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε ενοχές για την πρόσληψη ενός ρομπότ στη θέση ενός ανθρώπου».

Καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες

Πάντως τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου Zeitgeist που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει το κοινό σχετικά με τις καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες που θα είχε η «γέννηση» ρομπότ υψηλής νοημοσύνης.

«Αντί να ανησυχούμε ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να ανησυχούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελεγχθεί» είχε πει χαρακτηριστικά. «Οπως πάνε τα πράγματα, οι υπολογιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από αυτήν του ανθρώπου μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε πως όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο οι υπολογιστές θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους» είχε υπογραμμίσει ο Χόκινγκ εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ως το τέλος του αιώνα στη Γη μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση που θα παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου ο άνθρωπος θα διώκεται από πανίσχυρα ρομπότ.

Και η σόου μπιζ προετοιμάζει το έδαφος

Αμέτρητες οι ταινίες για τα ανδροειδή που κάνουν τη σκληρή δουλειά του μπάτσου. Κάπως έτσι ξεκίνησαν με Ρόμποκοπ και Μπλέιντρανερ και διάφορους Εξολοθρευτές, αλλά τελευταία τα ρομπότ των ταινιών είναι πιο ανεβασμένα πνευματικά.

Συνιστώ να παρακολουθήσετε τη νέα σειρά HUMANS, όπου κάποια σπέσιαλ ρομπότ με ανθρώπινη συνείδηση ανταγωνίζονται, πλην όλων των άλλων ικανοτήτων τους, σε αρετές και καλοσύνη τον άνθρωπο, σε σημείο που ακόμα και οι πιο δύσκολοι σκεπτικιστές στο τέλος να αναπτύξουν όχι μόνο θετικά συναισθήματα προς αυτά, αλλά ακόμα και ιδιαίτερες σχέσεις.

Καταστροφικά για τον άνθρωπο; Μα αυτό θέλουν. Να μιμηθούν τον Δημιουργό για τα δημιουργήματα του και να του την πουν κιόλας, ότι τα δικά τους είναι καλύτερα και ισχυρότερα καταστρέφοντας τα δικά του.

Η… «λύση» στην παγκόσμια ανεργία είναι τα ρομπότ και όποιος ανοίξει τέτοια κατασκευαστική μονάδα θεωρείται ότι συμβάλλει στην «Βιώσιμη Ανάπτυξη»!


ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger