του Βασίλη Καπούλα

Eυθεία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού "ατυχήματος", στη διπλωματική γλώσσα δηλαδή κατάρριψης αμερικανικών μαχητικών από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πάνω από τη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αφήνει να εννοηθεί πως η Μόσχα έχει στείλει στη Συρία κάτι "περισσότερο" από Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους ενώ εμμέσως γνωστοποιεί στις ΗΠΑ ότι θα στείλει επιπλέον ρωσικά μαχητικά τη σριγμή που το Ισραήλ περιμένει να αναπτυχθούν και αντιαεροπορικά συστήματα.

Μέχρι τώρα έχει αναφέρει πως ενισχύει στρατιωτικά τη Συρία με παροχή οπλικών συστημάτων ενώ έχει πει πως υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και του Αμερικανικού Πενταγώνου ώστε να αποφευχθούν "μη-ηθελημένα ατυχήματα" στη Συρία όπου και οι δύο χώρες έχουν στρατιωτική παρουσία.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει όπλα στο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της να πολεμούν το ISIL

Επίσης, στη συνέντευξη τύπου είπε ότι η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και θα διαρκέσουν αρκετό χρονικό διάστημα ενώ τόνισε πως αυτές συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, είπε ότι το Πεντάγωνο Πεντάγωνο έχει  αναστείλει την στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία, κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση  να συνεχιστεί, δεδομένου ότι τόσο ο στρατός των ΗΠΑ και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, επιχειρούν  μέσα και γύρω από την Συρία.

Το ρωσικό γενικό επιτελείο, ανακοίνωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις  του ρωσικού ναυτικού διεξάγονται  μεταξύ 8 και  17 Σεπτεμβρίου, περίπου 70 χλμ από το συριακό λιμάνι Ταρτούς.

Η προειδοποίηση του Σ.Λαβρόφ έρχεται μετά την αποκάλυψη του CBS ότι η US Air Force ετοιμάζεται για αερομαχίες με τη Ρωσική Αεροπορία στην Συρία πράγμα που δείχνει ότι οι επιτελείς των δυο χωρών το εξετάζουν σοβαρά..

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger