Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ελβετία για άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές.

Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους από το 2018, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Η έγκριση της συμφωνίας, αν και τυπική, έλαβε 593 θετικές ψήφους έναντι 37 ευρωβουλευτών που ψήφισαν εναντίον και 58 αποχές.

Ελεγχος σε όλες τις παραμέτρους των λογαριασμών

Τον περασμένο Μάιο, η Ε.Ε. και η Ελβετία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι δύο πλευρές θα αρχίσουν από το 2018, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους. Οι πληροφορίες δεν θα αφορούν μόνον στο εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:

εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους

διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές συναλλαγές

αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής

αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger